Objavljeno

Otvorenje izložbe Milijane Babić na Vox Feminae Festivalu

Izložba Milijane Babić ‘Tražim posao’, čije će se otvorenje održati u Galeriji Nova u petak 15.11. u 20h, bavi se istraživanjem tržišta rada u domaćem kontekstu, a doslovno predstavlja potragu za zaposlenjem. Započinje oglasom u novinama: Vizualna umjetnica hitno traži bilo kakav posao.

Uz povremene pauze, oglas je objavljivan od siječnja 2011. do srpnja 2012. u lokalnim oglasnicima.

Oglasna rečenica ističe dvije bitne stvari: posao traži vizualna umjetnica; ‘stvar’ je hitna. Najavljuje pozicioniranje umjetnosti kao rada, ali i poimanje rada na općoj razini, što se tijekom projekta ispostavlja isprepleteno. Informacija da vizualna umjetnica traži bilo kakav posao bila je mamac za svakojake ponude, ali nije izazvala profesionalno zanimanje.

Uglavnom je pobuđivala seksualne i sumnjive konotacije, dok su sveprisutno važeće kvalifikacije za posao bile spol i godište. Umjetnica se konfrontirala ponižavajućim poslovima s obzirom na uvjete rada, samu zaradu, te odnos prema ženi – radnici.

Tijekom projekta promijenila je više radnih mjesta, promovirala proizvode u trgovačkom centru, čistila poslovne i stambene zgrade, dijelila reklamne letke po gradskim četvrtima… Telefonski razgovori, poslovni sastanci, kao i različiti poslovi koje je prihvatila, dokumentirani su audio, foto i video zapisima, koji će biti predstavljeni na izložbi.

Milijana Babić (1974.) živi i radi u Rijeci. Diplomirala je 2002. na odsjeku Likovnih umjetnosti na Durban Institute of Technology, Durban, Južnoafrička Republika, a magistrirala 2007. na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, Ljubljana. Dugogodišnja je suradnica Internacionalnog festivala suvremene umjetnosti – Mesto žensk u Ljubljani. Radi u okviru vanjske suradnje na Katedri za kiparstvo pri Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Od 2002. izlagala je na brojnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.


Povezano