Objavljeno

Otkriveno da aplikaciju za plodnost financiraju grupe protiv pobačaja

Aplikacija za žensko zdravlje i plodnost, Femm, koja je preuzeta više od 400 000 puta od 2015. godine, objavljuje manipulativne informacije o kontracepciji te izjave nelicenciranih medicinskih stručnjaka, a financirana je od strane homofobnih katoličkih skupina protiv pobačaja, saznaje The Guardian.

Medicinski savjetnici koji rade na aplikaciji ne samo što nisu licencirani za rad u SAD-u, već su i usko vezani uz Katoličko sveučilište u Santiagu. Femm također ostvaruje velik dio svojih prihoda od donatora kao što su Chiaroscuro Foundation, koju vodi Sean Fieler, imućni konzervatizac i biznismen iz New Yorka. Fieler već neko vrijeme podupire organizacije i političare koji se protive kontracepciji i pobačaju. Aplikaciji Femm donirao je 1,79 milijuna američkih dolara u protekle tri godine te je jedan od članova uprave Zaklade Femm, neprofitne udruge koja upravlja aplikacijom.

Aplikacija ne ističe političke stavove svojih osnivača ili uprave, već se oglašava kao način za “izbjeći ili ostvariti trudnoću.” Međutim, informacije dostupne na aplikaciji upućuju na štetnost kontracepcije, sugerirajući da je najsigurniji način za sprječavanje trudnoće praćenje ciklusa. Dr. Lindsay Rerko (obiteljska liječnica, a ne ginekologinja) na web stranici aplikacije navodi kako hormonalna kontracepcija “uzrokuje bolesti i uništava zdravlje.”

U Sjevernoj Americi 69,3% žena reproduktivne dobi koje su u vezama koriste suvremene kontracepcijske metode poput pilula ili spirala. Praćenje ciklusa, što promovira Femm, jedna je od najmanje pouzdanih metoda – četvrtina žena koja koristi ovu metodu će zatrudnjeti.

Anna Halpine, izvršna direktorica Zaklade Femm, izjavila je kako je stav grupe i njezinih osnivača irelevantan: “Femm nikad nije komentirao problematiku pobačaja niti djeluje u tom području. Femm je organizacija koja širi znanstveno utemeljene informacije i znanja o ženskom reproduktivnom zdravlju.”

Istraživanja za Femm provodi Institut za istraživanje reproduktivnog zdravlja (RHRI). Dvoje liječnika koji vode RHRI, Pilar Vigil i Patricio Contre, licencirani su za obavljanje liječničkog rada u Čileu, ali ne u SAD-u. No RHRI ima dva sjedišta – u SAD-u i Čileu. Zanimljivo je i da RHRI dijeli sjedište sa Zakladom Femm i prolajferskim Svjetskim savezom mladih (WYA). Osnivačica i dugogodišnja izvršna direktorica WYA bila je – Anna Halpine. [K.D.] The Guardian…


Povezano