Objavljeno

Mađarski parlament izglasao ‘Lex CEU’

Central European University (CEU) od 1. siječnja 2018. godine više neće imati dozvolu za prijem novih studenata ukoliko najkasnije do rujna ne dođe do dogovora između američke vlade, države New York i mađarske vlade, odnosno ako CEU ne otvori novi kampus u SAD-u. Naime, u mađarskom se parlamantu danas odlučivalo o tzv. Lex CEU te je 123 zastupnika glasalo za njega, dok je 38 predstavnika opozicije bilo protiv, javlja Hungarian Free Press.

Za zakon koji onemogućava djelovanje ovog sveučilišta glasovali su svi zastupnici Orbanovog Fidesza, dok su članovi Mađarske socijalističke partije, Stranke ‘Politika može bitii drugačija’ te sedam nezavisnih zastupnika glasali protiv. Predstavnici stranke Jobbik i Demokratske koalicija nisu htjeli glasati, od čega demokrati zato što bojkotiraju sve aktivnosti parlamenta.

Mađarski predsjednik Janos Ader ima pet dana da potpiše zakon, vrati ga u parlament na reviziju ili ga pošalje Ustavnom sudu, a podržavatelji CEU-a i studenti apeliraju da ga ne potpiše te pošalje na reviziju sudstvu.

„Postojanje snažnog, autonomnog i međunarodno priznatog sveučilišta je u interesu Mađarske. Ali u našem interesu nije imati igrače iz sjene koji rade protiv demokratski izabrane vlade, ili primjerice podupirati Soroševe organizacije. Soroševe organizacije nisu iznad zakona“, kazao je ministar ljudskih kapaciteta Zoltan Balog objašnjavajući zašto Lex CEU ne smatra napadom na akademsku slobodu.

Istvan Hiller, bivši ministar obrazovanja, zastupnike je podsjetio da je Austrija spremna za CEU osigurati novi dom, i postavio pitanje zašto ovo sveučilište nije teret za Austrijance, kada je tolika smetnja Fideszu.

Inače, CEU bi u svom gradu rado vidjeli gradonačelnici litvanskog Vilniusa i austrijskog Beča, a rektor Sveučilišta u Klagenfurtu, Beč, Graz ili Klagenfurt vidi kao idealne lokacije za CEU.

Ustavni sud zakon bi mogao proglasiti diskriminatornim, s obzirom da dijelovi zakona izravno ciljaju CEU, a protiv zakona bi se mogao izjasniti i Europski sud za ljudska prava ako slučaj dođe do njega.

Rektor CEU-a Michael Ignatieff kazao je kako će se boriti da se dokaže neustavnost zakona te istaknuo da napadi kojima je CEU posljednjih tjedana izložen nisu bili uspješni, zahvalio je također svima koji podržavaju CEU.

Studenti i ostali podržavatelji se danas u 17 sati  okupljaju ispred zgrade CEU-a kako bi iskazali svoje protivljenje odluci parlamenta. Za više informacija pratite stranicu I stand with CEU. [Ž.V.]

Ako požurite možete se pridružiti i CEU Community Forumu koji počinje 16 sati, a diskusiju uživo pratite ovdje.


Povezano