Objavljeno

Olga Tokarczuk dobitnica Nobela za književnost za 2018.

Foto: Martin Kraft, Wikimedia Commons

Dobitnica Nobelove nagrade za književnost za 2018. godinu je poljska književnica Olga Tokarczuk, a dobitnik za 2019. austrijski je književnik Peter Handke, objavila je Švedska akademija.

Nakon što za 2018. godinu nagrada nije bila dodijeljena zbog skandala sa zataškavanjem seksualnog nasilja, ove godine proglašeno je dvoje dobitnika.

Kako se ističe u obrazloženju, Tokarczuk je nagrađena za “narativnu imaginaciju koja enciklopedijskom strašću predstavlja prelaženje granica kao oblik života”.

Olga Tokarczuk (1962.), poljska književnica, scenaristica, feljtonistica, psihologinja, sveučilišna nastavnica i aktivistica, nedvojbeno je najcjenjenije i najprevođenije ime suvremene poljske književnosti. Diplomirala je psihologiju na Varšavskom sveučilištu. Nakon studija zaposlila se u Savjetovalištu za duševno zdravlje u Wałbrzychu. Kao spisateljica debitirala je 1979., a od 1989. pisanjem se bavi profesionalno. Prvi joj se roman (Putovanje ljudi knjige) u knjižarama pojavio 1993. Vodila je radionice kreativnog pisanja na Jagiełłonskom sveučilištu u Krakovu i na Sveučilištu u Opolu, a jedna je od utemeljiteljica i višegodišnja suorganizatorica poljskog Festivala priča.

Djela Olge Tokarczuk dosad su prevedena na tridesetak stranih jezika te objavljena u više od sto izdanja, od kojih neka i na hrvatskom (Tjeraj svoj plug preko mrtvačkih kostiju, Pravijek i ostala vremena, Dom danji dom noćni i Ormar). Doživjela su i mnoga kazališna uprizorenja te televizijske i filmske ekranizacije. Tokarczuk je osvojila mnoge najuglednije poljske i međunarodne književne nagrade. Roman Bieguni iz 2008., nagrađen iste godine nagradom Nike, nakon što je pod naslovom Flights izašao u Velikoj Britaniji, a ubrzo i u novim prijevodima i u Australiji te Sjedinjenim Državama, osvojio je nagradu Man Booker International za 2018. godinu. (izvor: Fraktura)


Povezano