Objavljeno

Mlada aktivistkinja Greta Thunberg nominirana za Nobela za mir

Foto: Twitter

Greta Thunberg, osnivačica Štrajka mladih za klimatske promjene, nominirana je za Nobelovu nagradu za mir, objavljeno je ususret današnjim globalnim prosvjedima učenika/ca.

Thurnberg je započela svoj prosvjed u Švedskoj prošlog kolovoza i od tada predstavlja uzor brojnim mladima diljem svijeta. Očekuje se da će se prosvjedovati u više od 1600 gradova u 105 zemalja.

“Predložili smo Gretu Thunberg jer ukoliko ništa ne poduzmemo kako bismo zaustavili klimatske promjene, to će dovesti do ratova, sukoba i izbjeglištva,” kazao je norveški zastupnik u parlamentu Freddy André Øvstegård. “Greta je pokrenula masovni pokret koji vidim kao ogromni doprinos miru.”

“Počašćena sam i zahvalna na ovoj nominaciji,” poručila je mlada aktivistkinja na Twitteru. “U petak prosvjedujemo za našu budućnost. I nastavit ćemo dokle god bude potrebno.”

Mnogi političari i političarke izrazili su podršku prosvjedima: od njemačke kancelarke Angele Merkel i irskog premijera Lea Vardkara, do gradonačelnika/ca Pariza, Milana, Syndeyja, Austina, Philadelphije, Portlanda, Osla, Barcelone i Montreala.

“Zaista je inspirativno vidjeti mlade ljude, koje predvodi briljantna mlada žena, kako izražavaju svoje glasove i zahtijevaju hitno djelovanje za klimatske promjene. U pravu su kada kažu da će naše odluke danas odrediti njihovu budućnost,” kazala je Anne Hidalgo, gradonačelnica Pariza. “Moja poruka mladima je jasna: mi kao odrasli i kao politički vođe dužni smo učiti od vas i pružiti vam budućnost koju tražite.” The Guardian…

Lokacije prosvjeda u Hrvatskoj pronađite ovdje.


Povezano