Objavljeno

Okupirajmo Valentinovo – Occupy Valentine’s Day

Svima je dobro poznat pokret pod nazivom Okupirajmo Wall Street, koji se velikom brzinom iz New Yorka uspio globalno proširiti. Samhita Mukhopadhyay, glavna urednica portala feministing.com i autorica knjige ‘Outdated: Why Dating is Ruining Your Love Life predlaže pokret Okupirajmo Valentinovo, kao znak protesta protiv Valentinova koji nam se prezentira kao nedužno štovanje ljubavi, dok nas zapravo podsjeća na neadekvatnost naših veza ili ”tragičnu” činjenicu da smo sami.

Ovaj dan stvara nam pritisak da se moramo ponašati na točno određen način, privilegira samo jedan tip ljubavi i čini da se ljudi koji nisu u vezi osjećaju nepotpunima.

Slavljenje ljubavi prekrasna je stvar, no ono ne bi trebalo ovisiti o kupnji proizvoda koji osiguravaju savršen doživljaj, kao ni o spolu, seksualnosti, rasi, položaju u društvu ili bračnom statusu.

Za što uspješniju ”okupaciju Valentinova”, autorica daje nekoliko prijedloga:
  1. Pišite (na blogu) o tome kako tradicionalna ideja ljubavi/romantike čini rodne nejednakosti trajnima i vrijeđa ljude svih spolova i rodova
  2. Širite statistiku o rastućoj većini samaca
  3. Širite svijest o obiteljskom nasilju i seksualnom zlostavljanju
  4. Provedite Valentinovo s najboljim prijateljem ili sami, a ne u paru
  5. Zagovarajte prava i vidljivost seksualnih i rodnih manjina
  6. Obećajte sami sebi da nikada nećete pristati na manje od onoga što zaslužujete, samo zato što se bojite da ćete još jedno Valentinovo provesti sami

Neki od postova na occupyvday.tumblr.com

Važno je promijeniti naše ograničeno poimanje romantike.

Ona je sjajna i bez velikih korporacija koje će nam diktirati što i kako ćemo raditi, medija koji nas ”kažnjavaju” zato što to ne radimo kako treba ili tradicionalnog shvaćanja ljubavnog odnosa kojeg podržavaju naši prijatelji i obitelj. To je deprimirajuće i više nam šteti, nego koristi.

Trebali bismo slobodno i svakodnevno dijeliti ljubav s ljudima koji nas okružuju.

Occupyvday.tumblr.com… [I.S.]

P.S. www.occupylove.org


Povezano