Objavljeno

Odvjetnici/e za ljudska prava na udaru kineskih vlasti

Kineska je policija ovih dana pozvala na ispitivanje više od 100 pravnih stručnjaka/inja, aktivista/kinja i odvjetnika/ca koji se bore za ljudska prava. Neki od njih su i pritvoreni, dok se neki smatraju nestalima.

Naime, prema izvještajima organizacija za ljudska prava, ukupno 106 odvjetnika/ca i pomoćnog osoblja u odvjetničkim društvima, te aktivista/kinja za ljudska prava je ispitivano ili pritvoreno, dok je u najmanje tri odvjetnička društva izvršena pretraga. Ciljana su upravo ona odvjetnička društva, poput Fengrui, koja zastupaju stranke u sporovima vezanima za zaštitu ljudskih prava.

Akcija masovnih uhićenja i ispitivanja je počela 9. srpnja kada je Wang Yu, odvjetnik zaposlen u navedenom odvjetničkom društvu javio prijatelju da mu je u stanu isključen internet i električna energija, te da netko pokušava provaliti. Između ostalih, Yu je zastupao pripadnike vjerske zajednice Falun Gong koja je u Kini zabranjena.

U pritvoru je završio i predsjednik uprave Fengruia,  Zhou Shifeng. Među odvjetnicima koje je policija optužila za „izazivanje društvenih nemira“ našli su se i Wang Quanzhang, Huang Liqun, te Li Heping, poznati odvjetnik i aktivist za ljudska prava koji je pomogao mnogim obiteljima suočenima sa deložacijama. Heping se također smatra nestalim.

Veliki broj odvjetnika koje je policija nakon ispitivanja pustila potpisalo je javno pismo u kojem osuđuju Wangovo privođenje, izvještava China Human Rights Lawyers Concern Group. Također,na ulicama Hong Konga, aktivisti/kinje su održali prosvjed izvikujući “Rights lawyers are innocent!” te“Release all rights lawyers!“

Iako je ovakvih masovnih uhićenja i ispitivanja bilo i prije, analitičari smatraju da je ova akcija presedan u smislu područja i broja aktivista/kinja koje je obuhvatila.

U medijima, koji su pod kontrolom vlasti, aktivisti/kinje za ljudska prava i odvjetnici/ce su prikazani kao osobe željne publiciteta, dok su u nekim čak optuženi  za rušenje ustavnopravnog poretka. [M.R.] TheGuardian/Australian News.Net


Povezano