Objavljeno

Istaknuta odvjetnica za ljudska prava u Kini optužena za rušenje države

Wang Yu je uhićena u sklopu akcije protiv aktivista i aktivistkinja koji pomažu ljudima u borbi za ostvarenje njihovih zakonska prava. Njezin odvjetnik Li Yuhan je potvrdio da je optužena za akcije usmjerene na rušenje države.

Odvjetnica Wang Yu odvedena je u pritvor prošle godine u srpnju, te je u kolovozu optužena za poticanje subverzivnog djelovanja i remećenje mira. Policija je odbila komentirati uhićenje.

Wang je najpoznatija odvjetnica za ljudska prava u Kini, koja je i u prošlogodišnjoj vladinoj ‘čistki’ bila glavna meta. U prošlogodišnjoj ‘čistki’ kineske vlasti su pritvorile nekoliko stotina odvjetnika i odvjetnica koji/e se bave pitanjima ljudskih prava. Nakon formalnih uhićenja odvjetnike i odvjetnice očekuje suđenje i presuda sudova pod kontrolom vlasti.

Česti su i slučajevi tajnog pritvora, prilikom kojega kineske vlasti u tajnosti sude odvjetnicima/ama aktivistima/kinjama za poticanje djelovanja usmjerenog na rušenje državne vlasti i potkopavanja državne snage. U Kini se optužbe za subverzivno djelovanje često koriste pri uhićivanju protivnika/ca jednostranačke vladavine. Za subverziju državne vlasti moguće je dobiti doživotnu kaznu zatvora.

“Wang Yu je svoje odvjetničke usluge pružala ljudima najnižeg socijalnim standardima. Nikada nisam mislio da bi mogla biti uhićena radi toga. Jednostavno ovo ne razumijem”, izjavio je njezin odvjetnik Li Yuhan. Također, rekao je da se nije susreo s Wang od njezinog uhićenja. Policija mu je u proteklih pola godine šest puta odbila zahtjev za susret s klijenticom jer se radi o slučaju ‘ugrožavanja državne sigurnosti’.

Wang je zastupala Wu Gan, zagovarateljicu slobode govora na internetu, poznatu aktivistkinju za ljudska prava Li Tingting te Cao Shunli, aktivistkinju koja je umrla u pritvoru nakon što joj je odbijen zahtjev za liječenjem.

Prošle godine, mediji su u Kini kritizirali Wang zbog ‘bulažnjenja o ljudskim pravima’. [E.H.] TheHuffingtonPost


Povezano