Objavljeno

Održana konferencija “Radnopravnost svima!”

U petak, 21. travnja, u zagrebačkom hotelu International održana je konferencija “Radnopravnost 2017. – Radno okruženje ponosno na raznolikost” kao dio aktivnosti projekta “LGBTI ravnopravnost na radnom mjestu” kojeg financira Europska unija a sufinancira Ured za udruge Vlade RH.

Program konferencije započeo je uz okrugli stol na kojem su Carolyn Simpson – regionalna povjerenica za ravnopravnost i žene, David Condliffe – koordinator za zajednicu i Phil Jones – potpredsjednik nacionalnog LGBT odbora Unite the Uniona,  govorili o najboljim praksama koje njihov matični i najveći sindikat u Velikoj Britaniji koji broji 1.42 milijuna članova/ica, provodi s ciljem promicanja uključivosti i suzbijanja diskriminacije zaposlenih – s posebnim naglaskom na LGBTI osobe. Predstavnici/e Unite the Uniona su tako govorili o javnim kampanjama koje provode s ciljem suzbijanja diskriminacije ranjivih skupina u području rada i radnih uvjeta te edukacijama koje Unite provodi u zajednici s posebnim naglaskom na vještine koje se odnose na javno zagovaranje i vođenje kampanja. Također, predstavnici/e Unite-a su se posebno osvrnuli na ulogu sindikata u suzbijanju diskriminacije ranjivih skupina te su predstavili načine na koje Unite promiče i štiti prava LGBTI zaposlenika/ca kao što su zastupljenost LGBTI predstavnika/ca u tijelima odlučivanja sindikata, edukacije i treninzi svih povjerenika sindikata o LGBTI pravima, pravna pomoć i savjetovanje te kroz pregovaranje s poslodavcima o politikama jednakosti i uvjetima zapošljavanja.

U drugom dijelu okruglog stola uz članove/ice udruge BRID – Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju Jelenu Miloš i Bojana Nonkovića, predstavnika Regionalnog industrijskog sindikata Sinišu Miličića, Iskru Mandarić iz Sindikata obrazovanja, medija i kulture te pomoćnika ministra rada i mirovinskog sustava Luku Rajčića predstavljene su smjernice za kolektivno pregovaranje. Smjernice su nastale u sklopu radne grupe sačinjene od predstavnika/ca sindikata i organizacija civilnog društva koja je kroz 2016. raspravljala o mogućnostima i načinima da se kolektivnim ugovorom unaprijede prava i interesi LGBTI radnika/ca. Smjernice i predloženi kolektivni ugovor pokušaj je da se, s obzirom na praksu kolektivnog pregovaranja u Hrvatskoj, predstave realistični prijedlozi odredbi koji će biti od koristi kako populaciji LGBTI radnika/-ca tako i drugim ranjivim skupinama na radnom mjestu. Smjernice su dostupne na ovom linku. Nakon predstavljanja smjernica pomoćnik ministra rada i mirovinskog sustava Luka Rajčić posebno se osvrnuo na mogućnosti koje su dostupne u okviru programa EU financiranja u svrhu jačanja kapaciteta dionika u području zapošljavanja i socijalne uključenosti ranjivih skupina.

Posebna priznanja za doprinos LGBTI ravnopravnosti na radnom mjestu dobilo 39 poslodavaca

Program konferencije nastavljen je uz ceremoniju dodjele priznanja poslodavcima koji su javno sudjelovali u Indikatoru ravnopravnosti na radnom mjestu. Od ukupno 94 poslodavca iz privatnog, javnog i civilnog sektora koji su sudjelovali,  a ukupno zapošljavaju preko 12 000 osoba u Hrvatskoj, njih 39 je to učinilo javno. Neki od nagrađenih uključuju Intellecta školu stranih jezika, Metro Cash and Carry, Zagrebačku banku i mnoge druge, uključujući i dobitnike posebnog priznanja za doprinos LGBTI ravnopravnosti na radnom mjestu – IBM Hrvatska i IKEA Hrvatska čiji su se predstavnici i predstavnice obratili prisutnim poslodavcima. Zabavni program je u večernjim satima nastavljen u klubu Pločnik uz bend “Ti, ja i moja mama”.

{gallery}radnopravnost{/gallery}

Ljudi najbolje rade kada mogu biti ono što jesu te radna atmosfera u kojoj ne moraju sakrivati jedan dio svog identiteta omogućava oslobađanje njihovih mentalnih i emocionalnih kapaciteta za rad – zaključak je prve konferencije kojom su u Hrvatskoj nagrađeni poslodavci spremni na kreiranje inkluzivnog radnog okruženja za LGBTI osobe. Istraživanja su pokazala da postoji ekonomska dobrobit za organizaciju kada se ulaže u zaštitu prava LGBTI zaposlenika te da organizacije imaju socijalne i ekonomske interese u razvijanju politika i praksi kojima se promiče inkluzivnost te štite i podržavaju prava pripadnika i pripadnica manjina.

Spolna orijentacija, rodni identitet i izražavanje su posljednja prihvaćena i preostala predrasuda u društvu te uzevši u obzir heteronormativnost poslovnog svijeta LGBTI osobe susreću se s različitim oblicima nevidljivosti na radnom mjestu; a ta nevidljivost proizlazi iz toga što LGBTI osobe se vrlo rijetko otvaraju na radnom mjestu vezano za spolnu orijentaciju, rodni identitet i izražavanje.

Projekt “LGBTI ravnopravnost na radnom mjestu” pionirski je rad na tome da se kroz suradnju organizacija civilnog društva, sindikata, institucija i poslodavaca, dakle svih poslovnih sektora u Hrvatskoj, a u svrhu izgradnje nužne međusektorske suradnje koja pridonosi zaštiti prava i suzbijanju diskriminacije LGBTI osoba na radnom mjestu i pri zapošljavanju uključe različiti akteri u rješavanje ove problematike. U tom kontekstu, odaziv organizacija civilnog društva, državnih institucija te najvažnije poslodavaca izvrstan je rezultat iznad očekivanja kojim se Hrvatska pridružuje progresivnim zemljama koje vrednuju sve svoje radnike i radnice neovisno o njihovim sekundarnim identitetskim odrednicama.

Radnopravnost svima!

 

Za više informacija o projektu pratite: Ravnopravnost.lgbt

Za više informacija o Indikatoru ravnopravnosti na radnom mjestu posjetite: Radnopravnost.hr

Fotografije: Nina Đurđević


Povezano