Objavljeno

Kampanjom “Radnopravnost svima!” predstavljen Indikator ravnopravnosti na radnom mjestu

Kampanja “Radnopravnost svima!” lansirana je u petak, 3. ožujka u Kući Europe. Do kraja travnja kampanja će podizati svijest u javnosti o diskriminaciji s kojom se LGBTI osobe susreću na radnim mjestima u Republici Hrvatskoj, motivirati poslodavce na ispunjavanje Indikatora ravnopravnosti na radnom mjestu te savjetovati na koje se sve načine unutar radne okoline mogu poboljšati prakse usmjerene na poticanje raznolikosti i inkluzivnosti.

Kampanja je dio aktivnosti projekta “LGBTI ravnopravnost na radnom mjestu” kojeg financira Europska unija i sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske; a provode ga Prostor rodne i medijske kulture K-zona, BRID – Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju, LORI – Lezbijska organizacija Rijeka i udruga Zora uz suradnice Zagreb Pride i Trans Aid.

 

Indikator ravnopravnosti na radnom mjestu

Poseban naglasak unutar kampanje stavljen je na Indikator ravnopravnosti na radnom mjestu – lako upotrebljiv evaluacijski pokazatelj, u formi upitnika, kojim poslodavci dobivaju uvid u svoja postignuća u implementaciji inkluzivnih politika i praksi u radnom okruženju; kao i smjernice koje mogu koristiti za unaprjeđenje svoje organizacijske kulture po pitanju ravnopravnosti na radnom mjestu te tako doprinijeti suzbijanju diskriminacije na osnovi spolne orijentacije i/ili rodnog identiteta i izražavanja na području rada i radnih uvjeta. Indikator ravnopravnosti na radnom mjestu je nastao po ugledu na slične alate (prvenstveno Workplace Equality Index organizacije Stonewall iz Velike Britanije) koje koriste poslodavci diljem svijeta.

Sudjelovanje u Indikatoru ravnopravnosti na radnom mjestu otvoreno je za poslodavce iz svih sektora (javni, privatni, neprofitni) u Republici Hrvatskoj; a za sudjelovanje u Indikatoru dovoljno je ispuniti online upitnik do 2. travnja 2017. Upitnik zainteresirani poslodavci mogu zatražiti i u tiskanom obliku.

Poslodavci koji sudjeluju u Indikatoru ravnopravnosti na radnom mjestu dobit će po ispunjavanju upitnika kratak izvještaj sa sažetkom ostvarenih rezultata te pregledom područja u kojima mogu unaprijediti svoje prakse inkluzivnog radnog mjesta po pitanju spolne orijentacije i rodnog identiteta te izražavanja. Zainteresirani poslodavci svoj doprinos mogu dati i putem izjava podrške koje se objavljuju na web stranici Radnopravnost.hr.

O medijskoj kampanji “Radnopravnost svima!”

Osim Indikatorom, projekt “LGBTI ravnopravnost na radnom mjestu” do kraja travnja medijskom će kampanjom “Radnopravnost svima” podizati svijest o važnosti implementacije pozitivnih politika i praksi za inkluzivno radno okruženje.

 

Osim pisanih i video podrški poslodavaca, kampanja će djelovati u javnom prostoru putem promotivnih plakata i video spotova, na društvenim mrežama putem live streaminga pravne pomoći, na službenoj web stranici projekta novinarskim tekstovima te završnom konferencijom u travnju za zainteresirane poslodavce koji su sudjelovali u popunjavanju Indikatora.

Radnopravnost svima!

www.radnopravnost.hr

Povezano