Objavljeno

Najbolja europska zemlja za LGBT radnike i radnice je …

Foto: The Huffington Post

Na temelju analize legislative, javnih politika, razine zaposlenosti i visine plaće u 43 europske zemlje, Expert Market otkrio je koja je od njih najbolja za LGBT radnike/ce. Prepoznavanje i zaštita prava LGBT populacije, niska razina nezaposlenosti i plaće veće od prosječnih, Norveškoj, Finskoj i Belgiji donijele su prva tri mjesta, a slijede ih Njemačka i Švedska.

Zemlje su bodovane u šest kategorija – zakoni protiv diskriminacije na radnom mjestu (20 bodova), zakoni i javne politike (10 bodova), tolerancija prema LGBT osobama (5 bodova), stambena diskriminacija (5 bodova), razina nezaposlenosti (5 bodova), prosječna plaća (5 bodova). Da bi zemlja završila na vrhu liste nužno je da u zakonima i javnim eksplicitno spominje izražavanje roda i interspolnost.

Hrvatska je završila na 11. mjestu, kojeg dijeli s Francuskom. Po pitanju zakona protiv diskriminacije na radnom mjestu Hrvatska je ostvarila punih 20 bodova, zakoni i javne politike donijeli su nam još 5 bodova, indeks tolerancije 2 boda, stambena diskriminacija 5 bodova, razina nezaposlenosti 2 boda i prosječna mjesečna plaća 1 bod.

Od zemalja iz regije sljedeća najbolja je Bosna i Hercegovina na 19. mjestu, zatim Srbija na 21., Slovenija na 24. i Makedonija na 34. mjestu. Kao najgore zemlje za LGBTI radnike pokazale su se Armenija, Makedonija, Azerbajdžan, Turska i Rusija.

„Problem diskriminacije LGBT osoba na radnom mjestu i dalje nije dovoljno prepoznat, i zato je vrlo važno imati zakone koji se bore protiv diskriminacije.“, kazao je Benjamin Pelosse iz Expert Marketa. Objasnio je da je Norveška najbolja zemlja za LGBT radnike zato što ima najbolju zaštitu protiv diskriminacije, razina tolerancije je visoka, razina nezaposlenosti niska, a plaća visoka.

Iako je kako Pelosse kaže važno imati zakone koji LGBT radnike štite od diskriminacije, postoje značajni dokazi da su radnici unatoč legislativi izloženi diskriminaciji pri zapošljavanju i na radnom mjestu.

Prema anketi Eurobarometra iz 2015. godine Europljanima/kama sa sjevera i zapada Europe suradnja s LGBT kolegama uglavnom nije problem, dok je situacija na jugu i istoku nepovoljnija. Također, u svim zemljama članicama EU nelagoda hetero radnika/ca je izraženija kad su im kolege transrodne, nego kada se radi o homoseksualcima, lezbijkama i biseksualcima/kama.

Ovakvi stavovi važni su kada govorimo o broju prijavljenih slučajeva diskriminacije. Agencija za temeljna prava u svom je istraživanju iz 2012. godine otkrila da se jedan od 5 (19%) LGBT zaposlenika/ca iskusio diskriminaciju u godini koja je prethodila istraživanju, pri čemu veći udio slučajeva diskriminacije otpada na baltičke i balkanske zemlje. U Hrvatskoj je tako u tom periodu oko 24% LGBT radnika navelo da su se osjećali diskriminiranima na radnom mjestu, također njih gotovo 40% od poslodavca i kolega skriva svoj LGBT identitet. Na razini EU, pokazalo se da trećina radnika/ca (29%) na radnom mjestu skriva svoj rodni identitet i seksualnu orjentaciju.

Društvena stigmatizacija LGBT osoba, žrtve diskriminacije i uznemiravanja na radnom mjestu obeshrabruje da prijave diskriminatorno ponašanje poslodavca i/li kolega, a zbog manjka prijava može se činiti da ovaj problem i nije toliko izražen. Ovo predstavlja prepreku u pokušaju da se diskriminacija LGBT osoba na radnom mjestu ispravno adresira. Inicijativu su u tom smislu, kako u kojoj zemlji, poduzele su vlade, civilno društvo i drugi društveni partneri, a u okviru projekta „LGBTI ravnopravnost na radnom mjestu“ u Hrvatskoj temu otvaraju Prostor rodne i medijske kulture K-zona, Lezbijska organizacija Rijeka „LORI“, BRID – Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju te Udruga Zora u suradnji s udrugama Trans Aid i Zagreb Pride.

Po prvi put istraženo je područje antidiskriminacijskih politika i praksi na radnom mjestu vezano za LGBTI osobe. Rezultati istraživanja među poslodavcima u Republici Hrvatskoj o politikama i praksama vezanima za LGBTI zaposlenike; te istraživanja među LGBTI osobama o uvjetima na radnom mjestu, bit će predstavljeni u ponedjeljak 6. veljače na Fakultetu političkih znanosti. Više informacija o događanju potražite ovdje. [Ž.V.]


Povezano