Objavljeno

Dodijeljena priznanja poslodavcima za doprinos ravnopravnosti LGBTI osoba

U sklopu online konferencije “Radnopravnost 2021. – Radno okruženje ponosno na raznolikost” (18.-19. ožujka 2021.) K-zona je dodijelila priznanja i certifikate poslodavcima koji sudjelovali u Indikatoru ravnopravnosti na radnom mjestu, odnosno edukacijskom programu “Radnopravnost svima! te time doprinijeli podizanju svijesti o potrebi za postizanjem pune ravnopravnosti na području rada.

Indikator ravnopravnosti na radnom mjestu (pročitaj rezultate) je evaluacijski pokazatelj kojim poslodavci dobivaju uvid u svoja postignuća u implementaciji uključivih politika i praksi u radnom okruženju, kao i smjernice koje mogu koristiti za unaprjeđenje svoje organizacijske kulture po pitanju ravnopravnosti na radnom mjestu.

Indikator je provođen 2019./2020. godine, a sudjelovalo je 110 organizacija iz Hrvatske iz javnog, privatnog i neprofitnog sektora. Od toga je 27 poslodavaca odlučilo javno podržati Indikator na način da su odabrali da se njihova organizacija može javno navesti kao sudionica Indikatora.

Priznanja su dobile organizacije koje su u ukupnom poretku, nakon stručne evaluacije, zauzele od 10 do 6 mjesta, a to su:

  • Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu (na 10. mjestu Indikatora)
  • Poduzetnički centar Krapinsko-zagorske županije d.o.o. za savjetovanje i usluge (9. mjesto)
  • Udruga osoba s invaliditetom “Bolje sutra” grada Koprivnice (6. mjesto).

Tijekom 2020. godine provođen je i edukacijski program “Ravnopravnost svima!” u kojem je sudjelovalo čak 30 organizacija, kojima su ovom prilikom dodijeljeni certifikati. To su: IV. osnovna škola Varaždin, Centar za pružanje usluga u zajednici Zagreb – Dugave, CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, GONG, Grad Rijeka – Odjel gradske uprave za odgoj i školstvo, Hrvatski Crveni križ – Gradsko društvo Crvenog križa Osijek, LEADER mreža Hrvatske, LAG  Vallis Colapis, Inicijativa mladih za ljudska prava – Hrvatska, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Primorsko-goranske županije, Prostor Plus, Pučko otvoreno učilište “Korak po korak”, Pučko otvoreno učilište Koprivnica, PwC Hrvatska, RODA – Roditelji u akciji, SOS Dječje selo Hrvatska, Srednja škola Bedekovčina, Učenički dom “Dora Pejačević”, Učenički dom Željezničke tehničke škole Moravice, Udruga Porat, Udruga za podršku žrtvama i svjedocima, U.Z.O.R. – Udruga za zaštitu obitelji Rijeka, Za Pravo, Ženska soba – centar za seksualna prava.

Dodijeljena su i posebna Priznanja za doprinos ravnopravnosti LGBTI osoba na radnom mjestu, i to organizacijama koje su sudjelovale u edukacijskom programu te su u Indikatoru ravnopravnosti zauzele najviša mjesta. One su:

  • Gimnazija Pula
  • SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava
  • Mreža mladih Hrvatske
  • Centar za mirovne studije
  • IKEA Hrvatska

Čestitamo svim dobitnicama i veselimo se budućim suradnjama!

Rezultati Indikatora ravnopravnosti dostupni su u publikaciji koju možete preuzeti ovdje.


Projekt “Radnopravnost svima!” provode Prostor rodne i medijske kulture K-zona, Lezbijska organizacija Rijeka “LORI”, Zaklada Solidarna i Stichting Tûmba iz Nizozemske, a financira Europska unija i sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.


Povezano