Objavljeno

Odjeća čini umjetnost – modna revija Djevica Super Marija

Likovi iz kršćanstva stoljećima su bili (a čini se i ostali) pop ikone i preplavljivali pop kulturu zapadnoeuropskog kulturnog kruga od srednjeg vijeka pa nadalje, a često su bili i osnova za stvaranje raznih kultova poput onog marijanskog te utjecali na formiranje ženskog identiteta.

Čini se da je religija a posebice lik žene još uvijek nepresušni izvor značenja i podznačenja koji se lako može stopiti s modernim mitologijama, a pogodan je i za daljnje reinterpretacije.

Potvrda tomu je i ikona pjevačice Madonne koja se sasvim sigurno tako ne zove slučajno i koja nesumnjivo stoji na tronu ne samo kraljice popa već je i predstavnica moderne pop mitologije te kao takva predstavlja jedan od uzora i modela današnje žene, majke, kraljice – ona je istovremeno seks simbol, poduzetna poslovna žena, zgodna, ambiciozna, samouvjerena i apsolutno javna.

Umjetnost se oduvijek voljela poigravati kršćanskim motivima i pronalaziti im nova značenja i moguće interpretacije jer se njihova naoko čvrsta povezanost s vlastitim izvorom vrlo lako da izvrnuti. Pogotovo ako se radi o kršćanskoj modi. Tako su i nedavnom Gavella aferom dvije porculanske statue ni krive ni dužne postale simbolom lezbijki u Hrvatskoj. Lezbijki koje svojom pojavnošću u odjeći dviju Marija vrijeđaju osjećaje sugrađana i ponekog gradonačelnika.

Što se događa kad Marija preuzme tuđe ruho? Francuska umjetnica Soasig Chamaillard obrnula je gore navedeni princip i oštećene kipiće Bogorodice odjenula u modernije popkulturno ruho – Chamaillardinom modnom pistom defiliraju Marije u suvremenim kič izdanjima poput Sainte Barbie, Sainte Miss, Rockstar Mary, My little Mary kentauri, Hello Mary u maca stilu ili Super Mary.

Crkveni oci u Nantesu nisu se oduševili ovakvom vizijom Marije te Chamaillardinu izložbu u dotičnom gradu prozvali blasfemičnom, skandaloznom i sramotnom, pridjevima koji se pomalo pretvaraju u demagoške epitete. Nije nedostajalo ni komentara taknutih građana; neki bi plakali od svetogrđa, dok bi drugi to jednostavno sredili paležom galerije. Ah, ta moda…

Koliko su sporne figurice uistinu svetonagrđujuće, koliko umjetničke a koliko samo kičaste procijenite sami ovdje. [T.J.] MessyNessy


Povezano