Objavljeno

Od početka krize broj abortusa u Grčkoj se udvostručio

Broj izvršenih abortusa u Grčkoj od početka krize porastao je za 50 posto, a udvostručio se i broj spontanih pobačaja. Broj poroda u javnim bolnicama smanjio se za 30 posto, dok se broj uspješno potpomognutih oplodnji smanjio za 20 posto. 

Prije deset godina, na populaciju od 11 milijuna žena bilo je 200.000 abortusa dok je danas ova brojka narasla na 300.000. Na 1000 trudnoća 140 rezultira abortusom. Abortusu obično pribjegavaju žene koje već imaju jedno ili dvoje djece.

“Prednatalni zdravstveni paket za ženu bez zdravstvenog osiguranja u javnim bolnicama košta nešto manje od 500 eura, dok carski rez košta 1000 eura. Cijena je još i viša za žene migrantkinje za koje ovaj paket dođe 1500 eura”, istaknuo je ginekolog Giorgos Kreatsas dodavši da je uz navedene cijene i visoke troškove podizanja djeteta, jasno zašto se se žene odlučuju na pobačaj.

Lijekovima inducirani pobačaji u velikom se broju slučajeva odvijaju bez liječničkog nadzora, a njihov se broj povećao s 2 na 4 posto.

Kreatsas naglašava kako uzrok ovome treba tražiti u ekonomskoj krizi koja povećava razinu stresa, ali i smanjuje razinu standardizirane njege trudnica.

Nadalje, posljednja istraživanja pokazuju da čak 30 posto seksualno aktivnih tinejdžera ne koristi nikakav oblik zaštite. Najuobičajenija posljedica ovoga je pojava HPV-a. Raširenost ovog virusa, koji izaziva rak grlića maternice, u posljednjih se nekoliko godina dramatično povećao, dok je istovremeno cijepljenje protiv HPV-a u Grčkoj na najnižim razinama u Europskoj uniji.

Prema procjenama, usprkos kampanjama koje promoviraju cjepivo protiv HPV-a, tek 35 posto žena u Grčkoj je cijepljeno. Infekcija HPV-om je druga najčešća bolest kod žena u dobi od 15 do 44 godine, a zabrinjavajuć je i rast broja osoba koje se nalaze u prvom stadiju raka u dobnoj skupini od 16 do 25 godina.

Smanjenje javne medicinske skrbi uslijed mjera štednje direktno ugrožava zdravlje žena u Grčkoj. Povećanje javnih ulaganja u zdravstveni sektor nameće se stoga kao logično rješenje. Kathimerini, Bilten

Povezano