Objavljeno

Objavljeni prvi novinarski tekstovi na web stranici Ravnopravnost.lgbt

Na web stranici Ravnopravnost.lgbt, koja je počela s radom ranije ove godine, zainteresirane/i čitatelji i čitateljice od danas mogu čitati tekstove koji će se u sklopu projekta “LGBTI ravnopravnost na radnom mjestu” objavljivati za vrijeme trajanja istog, sve do svibnja 2016. godine.

Autori i autorice tekstova biti će Ana Brakus, Darko Markušić i Jelena Svirčić koji će u tom periodu pripremiti 20 tekstova kojima će obrađivati tematiku radničkih prava LGBTI osoba s pravnog i životnog aspekta. Prva dva teksta, autora Darka Markušića i Jelene Sviričić već su objavljeni i vidljivi na stranici projekta.

 

U svom prvom tekstu, “Odnos političkih stranaka i medija prema LGBT populaciji: Oblak deklarativne stvarnosti”, Darko Markušić istražuje zastupljenost LGBTI prava u političkim strategijama vodećih hrvatskih parlamentarnih stranaka i njihovih čelnika; kao i njihovo susprezanje od konkretnih deklarativnih i pravnih koraka u zaštiti LGBTI zajednice u posljednjem desetljeću. Tekst se može pročitati na ovom linku.

Jelena Svirčić u svom tekstu “Na poslu, a u ormaru: Prešućivanje vlastitog identiteta” razgovarala je s nekoliko pripadnika/ca LGBTI zajednice: visoko obrazovanih, stalno zaposlenih i s izgrađenim karijerama u multinacionalnim korporacijama, znanosti i kulturi koji dijele stupanj tišine i prešućivanja vlastitog identiteta unutar radnog okruženja. Tekst u cijelosti može se pročitati ovdje.

Cilj je tekstova u javni prostor staviti problematiku LGBTI radničkih prava i radnih uvjeta, a iste je slobodno prenositi na drugim portalima, uz obaveznu naznaku autora/ica i originalnog izvora teksta – web stranice Ravnopravnost.lgbt.

Projekt “LGBTI ravnopravnost na radnom mjestu” nastavlja se uz istraživanja, panele i radnu grupu

Projekt “LGBTI ravnopravnost na radnom mjestu”, nakon održanih edukacija “Ljudska prava i aktivnog građanstvo” za studente/ice Pravnog fakulteta i Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu te Filozofskih fakulteta u Zagrebu i Rijeci (obuhvaćeno preko 60 sati edukacije i 149 prijavljenih studenata/ica), ulazi u svoju drugu fazu u kojoj će se fokusirati na LGBTI radničke uvjete u privatnom, civilnom i javnom poslovnom sektoru te iskustva LGBTI zaposlenika/ica s diskriminacijom na radnom mjestu kroz dva istraživanja: među poslodavcima i samom LGBTI zajednicom. Istraživanja će se provoditi kroz lipanj, srpanj, kolovoz i rujan.

Osim navedenog, u drugoj polovici lipnja će se u Zagrebu održati drugi panel u sklopu projekta na temu pozitivnih EU praksi po pitanju zaštite LGBTI radničkih prava; a s radom će krenuti i radna grupa koja za cilj ima izradu programskih dokumenata – smjernica za poboljšanje kolektivnih ugovora u kontekstu suzbijanja diskriminacije LGBTI osoba i ključnih segmenata te preporuka o sadržaju Indikatora za LGBTI ravnopravnost na radnom mjestu.

„LGBTI ravnopravnost na radnom mjestu“ projekt je kojeg zajednički provode Prostor rodne i medijske kulture K-zona, BRID – Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju, Udruga Zora te Lezbijska organizacija Rijeka „LORI“ u suradnji s udrugama Zagreb Pride i Trans Aid. Projekt traje 18 mjeseci (od studenog 2015. do svibnja 2017.) a cilj mu je ojačati kapacitete udruga za ljudska i radnička prava po pitanju diskriminacije LGBTI osoba na osnovi rodnog identiteta, rodnog izričaja i spolne orijentacije na radnom mjestu.


Povezano