Objavljeno

Obilježena godišnjica otmice nigerijskih djevojaka [video]

U noći s 14. na 15. travnja prošle godine u jednom od napada islamističke militantne skupine Boko Haram u Nigeriji iz škole u gradu Chiboku oteto 276 srednjoškolki. Premda je manji broj djevojaka uspio pobjeći, potraga za preostalima i dalje je goruće pitanje u zemlji.

U sjećanje na njih, u glavnom gradu Abuji održan je tihi prosvjed kako bi se izvršitio pritisak na vladu i novoizabranog predsjednika Muhammada Buharija i ubrzalo rješavanje pitanja nestalih djevojaka, izvještava The Guardian.

Jedna od nestalih djevojaka je i 17-godišnja Monica, čiji je otac, svećenik Mark, gotovo šest mjeseci čekao na povratak svoje kćeri u Chibok. ”Htio sam otići negdje na sigurno, ali morao sam ostati tamo ako se ona vrati. Nakon šest mjeseci shvatio sam da moram preseliti ostatak obitelj na manje opasno mjesto, pa smo napustili Chibok”, izjavio je i stoičkim tonom dodao: ”Prihvatio sam da nije moguće da su sve naše djevojke još uvijek žive.”

Ova otmica samo je jedna u nizu onih za koje je odgovorna teroristička skupina Boko Haram. U proteklih su šest godina pripadnici organizacije, okupljeni oko vođe Abubakara Shekaua, proveli niz pokolja u svrhu nametanja kalifata.

Prema podatcima Amnesty Internationala Shekauovi sljedbenici su od početka 2014. oteli oko 2,000 žena i djevojčica, a otimani su i muškarci i dječaci.

Zbog borbi s Boko Haramom bili su odgođeni i ovogodišnji nigerijski izbori, a smatra se da je neuspjeh u borbi s teroristima jedno od pitanja koje je bivšeg predsjednika koštalo novoga mandata.

U novoizabranog vođu Nigerijaca, Muhammada Buharija, polažu se velike nade kada je u pitanju povratak otetih djevojaka, a on u svojim izjavama zadržava umjereni optimizam i neprestano podjeća na težinu tog zadatka: ‘’Nismo sigurni mogu li se djevojke iz Chiboka vratiti. Ali kažem svakom roditelju, članu obitelji i prijatelju/ici nestale djece da će moja vlada učiniti sve u svojoj moći da ih vrati kući.’’

Osim povratka otetih djevojaka, novoizabrana vlada morat će se posvetiti  povratku teritorija koji su trenutno pod okupacijom Boko Harama, kao i izgradnji onih dijelova zemlje koji su uništeni za vrijeme krvavih okupacija. Naime, trenutno više od milijun Nigerijaca živi u izbjegličkim kampovima diljem zemlje, kao i u susjednom Nigeru, Čadu i Kamerunu.

Dok vlast pokušava stati na kraj novim krvoprolićima, roditeljima stižu neprovjerene informacije o sudbini njihove djece. Svećeniku Marku rečeno je kako mu je kćerka ubijena jer se nakon otmice odbila preobratiti na islam. Unatoč tome, Mark ne gubi nadu: ”Ako je moja Monica zaista mrtva jer se zauzela za sebe, ja sam najponosniji otac i svećenik na svijetu. A ako je još živa, znam da će se vratiti.” [M.M.]

https://embed.theguardian.com/embed/video/world/video/2015/apr/14/nigeria-boko-haram-kidnap-schoolgirls-video


Povezano