Objavljeno

Novootkriveni insekt imenovan je po glumici Isabelli Rossellini

Znanstvenici/e s malezijskog otoka Bornea otkrili/e su novu vrstu kornjaša s impozantno dugim genitalijama koje upućuju na zanimljivu evolucijsku ‘utrku seksualnim oružjem’.

Novootkriveni insekt nazvan je po glumici Isabelli Rossellini, čime se želi odati počast njezinim javnim nastupima i seriji filmova o životinjskoj reprodukciji prikazanim na SundanceTV-u. Rossellini je inače i autorica serijala ‘Green Porno’ koji na zanimljiv način obrađuje temu životinjskih reproduktivnih navika. 

Ovu vrstu opisali su znanstvenici Menno Schilthuizen s Natural Biodiversity Centra, Iva Njunjić s Veleučilišta Malaysia Sabah te Michel Perreau sa Sveučilišta Sorbonne u Parizu. Njihov rad objavljen je u časopisu ZooKeys, koji ima slobodan pristup.

Ptomaphaginus isabellarossellini, kako je nazvana nova vrsta, nalazi se među 30 poznatih vrsta okruglih gljivičnih kornjaša (potporodica Cholevinae) koje su znanstvenici zabilježili na otoku Borneo. Od njih 30, čak je 14 vrsta do sada bilo potpuno nepoznato.

Razlog zbog kojeg su znanstvenici/e ovu posebnu vrstu kornjaša nazvali po poznatoj glumici leži u njihovim genitalijama. Naime, penis ovog insekta sadrži dugu, bičastu nit, zvanu flagellum (bič), dok ženka ima sličnu dugu cijev koja vodi do organa za pohranu spermija.

Voditelj ove studije, Menno Schilthuizen, koji je prethodno objavio podjednako edukativnu i zabavnu knjigu o evoluciji genitalija, kazao je kako ovako pretjerane muške i ženske genitalije često prikazuju ‘evolucijsku utrku seksualnim oružjem’.

Sa strane mužjaka, prirodna selekcija preferira duže genitalije zbog veće mogućnosti za dosezanjem ženskih organa za pohranu spermija. Ipak, ženke insekata radije bi zadržale svoje pravo na favoriziranje DNA određenih mužjaka. Ishod je taj da su tijekom dugih razdoblja evolucije penisi postali duži, a vagine dublje. Sličan evolucijskih učinak na reproduktivne organe zabilježen je kod kusokrilaca i pataka.

„Ovo je bolje nego osvojiti Oscara,“ kazala je počašćena Isabella Rossellini.

Glumica, redateljica i filantropistkinja novu je vrstu uvrstila i u svoje Link Link Circus nastupe koji tematiziraju životinjsko ponašanje, a s kojima će ove jeseni odraditi europsku turneju po kazalištima. [E.H.] phys…


Povezano