..1937.

Daphne Neville – život posvećen vidrama

Daphne Neville, 82-godišnja Britanka, glumica i ljubiteljica životinja provela je zadnjih 40 godina odgajajući spašene vidre kako bi podigla svijest o njihovoj ugroženosti.

Neville je rođena u Lancashireu u proljeće 1937. godine, a odrasla je u Kirkcurbrightshireu. Željela je postati kazališnom glumicom, stoga je upisala Royal Academy of Dramatic Arts, iste godine kad i Susannah York.

Putujući Italijom, ubrzo je upoznala i Martina Nevillea, koji joj postaje suprug na njezin 21. rođendan, te par seli u Worcestershire, gdje staru pekaru prenamjenjuju u kolibu. Obitelj ima tri kćeri, od kojih je jedna posvojena.

U svibnju 1986. s radom započinje Harlech Television (kasnije poznat kao HTV Bristol), a Neville postaje reporterka. Za vrijeme rada na emisiji Women Only, počela je raditi i za Radio Bristol na emisijama kao što su Any Answers producentice Carole Stone i na sportskoj emisiji Come Alive.

Daphne na Radio Bristolu

Zahvaljući čistom i ugodnom glasu, često je snimala i reklame, od kojih je najpoznatija reklama za Persil.

Godine 1976. Neville se našla u ulozi Nore u uspješnoj BBC Radio sapunici The Archers.

Međutim, njezini se prioriteti ubrzo mijenjaju te postaje ekološka aktivistkinja. Neville je usvojila svoju prvu vidru 1980. godine nakon što je njezina prijateljica primijetila kako njezin mlin ima savršene uvjete za njegu vidri.

Vidra Rudi je njezin deseti ljubimac, a prati je čak i u trgovinama. Danas mu je 14 godina, a živi s Daphne otkad ga je majka odbacila kao bebu.

“Rudija imam otkad su mu tri tjedna. Misli da sam mu mama. Ja sam dio njega i on je dio mene,” izjavila je Neville. “Pokazala sam ljudima kako je moguće imati nevjerojatne veze s ovim stvorenjima.”

Daphne i suprug s vidrama

Aktivirala se i kako bi potaknula vodoopskrbne tvrtke da čiste rijeke u državi. Naime, rijeke su postale toliko zagađene da su divlje vidre gotovo izumrle. No Nevillein je trud urodio plodom te je 2000. godine Michael Meacher, tadašnji ministar okoliša, najavio planove za postupno ukidanje PCB-a, odnosno polikloriranog bifenila, glavnog zagađivača britanskih rijeka.

Neville, njezin suprug i troje djece nekoć nisu ništa znali o vidrama.

Bili smo samo obična, prosječna obitelj. Ali onda smo odlučili podići svijest o njihovoj budućnosti,” rekla je Neville. “Tako smo se naporno borili za njihovu sigurnost. Čista voda je ključna za budućnost vidri i svih živih bića. Od 1980-ih kvaliteta vode se osjetno poboljšala.

Neville je u međuvremenu objavila nekoliko knjiga, a trenutno podržava Animal Alerts, maleni uređaj koji pričvršćen za prednji dio automobila emitira nadzvučni signal. Na taj način životinje poput zečeva, pasa i vjeverica znaju da ne trebaju prelaziti cestu jer prilazi auto, što bi moglo spasiti velik broj životinja od prometnih nesreća. To uključuje i vidre – jer one vole prelaziti cestu po noći kada vjeruju da je sigurno.

Iako je najpoznatija po brizi za vidre, Neville na svom jezeru brine i o labudovima, patkama i guskama.


Povezano