Objavljeno

Sve manje Indijki umire pri porodu

Foto: Nithi Anand, Flickr

Na svjetskoj razini, smrtnost majki pri porodu pala je za otprilike 77% tijekom posljednja dva i pol desetljeća. Naime, dok je devedesetih godina na 100 000 preživjelih majki bilo 556 preminulih, u 2016. ih je bilo 130, stoji u priopćenju Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Najzanimljiviji pristup rješavanju ovog problema ima neprofitna organizacija Save the Mothers, čiji je utjecaj najosjetniji u selu Purabgaon u indijskoj saveznoj državi Uttar Pradesh. Ta regija bilježila je najveću stopu smrtnosti majki u svijetu, najčešće uzrokovanu lošom prehranom i visokim stopama anemije.

Organizacija je započela edukaciju 20 seoskih žena čiji je zadatak potom bio podijeliti novostečeno znanje sa zajednicom. Voditeljica jednog takvog tima izjavila je kako je najuspješnija metoda bila prilagodba tekstova romantičnih narodnih pjesama kako bi govorile o prehrani, dojenju, kontracepciji i zdravstvenoj zaštiti majki.

Save the Mothers danas djeluje u preko 1100 sela diljem Indije, a njihova kolektivna stopa smrtnosti majki smanjila se za zapanjujućih 90%, dok je smrtnost dojenčadi niža za 60%. U Purabgaonu je smrtnost pri porodu iskorijenjena.

U cilju zaštite majki, indijska je vlada pojačala dostupnost zdravstvenih i trudničkih usluga, što je rezultiralo većim brojem poroda u bolnicama nego kod kuće. Država je počela financirati i besplatan prijevoz kako bi se zatvorio jaz između trudnoća u ruralnim i urbanim sredinama. Opismenjavanje i osnaživanje žena također su promijenili njihov vlastiti pristup trudnoći i zdravlju.

Svjetska zdravstvena organizacija očekuje da će do 2030. MMR iznositi ispod 70. [K.D.] GoodNewsNetwork/The Guardian…


Povezano