Objavljeno

Noćna akcija: Želim birati i živjeti u sekularnoj državi

Malom noćnom akcijom skupina aktivistkinja i aktivista uredila je manipulativne ‘Želim živjeti’ plakate anti-choice pokreta na lokacijama u Zagrebu te poručila kako želi živjeti u sekularnoj državi u kojoj Crkva i njezine satelitske udruge ne odlučuju o reproduktivnim pravima žena i u kojoj žene imaju pravo na izbor.

“Na plakatima su prebrisane riječi kojima nam se obraća fetus – ideja na kojoj se temelji cijela  govorom mržnje prema ženama protkana kampanja Vigilarea i Hrvatskog pokreta za život i obitelj – te su poslane poruke: ‘Želim birati’ i ‘Želim živjeti u sekularnoj državi’.

Plakati sad, rekli/e bismo, izgledaju mnogo bolje.”, navode aktivisti/kinje.

{gallery}nocna-akcija{/gallery}
 
Plakati su u Zagrebu postavljenji 8. prosinca, dan kasnije i u Ogulinu, a izazvali su niz negativnih reakcija, kao i popratni video. Na kampanju je reagirala i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova koja na odgovornost poziva DORH.
 
Organizacije za obranu nerođenog života okupljene u inicijativu ProLife predale su u ponedjeljak Ustavnom sudu dopunu originalne tužbe koju je Hrvatski pokret za život i obitelj toj instituciji predao 1991. u vezi sa Zakonom o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece te navode kako je to tek prva faza u njihovoj borbi, a sada kreću u legislativno lobiranje pred parlamentarcima.
 
UPDATE: Inicijativa ProLife je preuređivanje plakata prijavila Državnom odvjetništvu, a tvrde da su se u njega uključili i njihovi pravnici i odvjetnici, piše tportal. “Riječ je o uništavanju privatne imovine, tj. tuđe stvari, što potpada pod odredbe Kaznenog zakona i za što je predviđena kazna zatvora od jedne do pet godina.” Navode i da se neki mediji ponašaju navijački, čime potiču taj vandalizam. Naglašavaju da se razmatra tužba i protiv medija koji potiču na vandalizam i kršenje Kaznenog zakona.

Povezano