Objavljeno

Noćna akcija diljem Zagreba za ‘nepokorene Treće’

Nakon brojnih smjena i gašenja emisija na HRT 3 noćas je u Zagrebu izvedena akcija podrške za ‘nepokorene Treće’.

“Ono što se događa s trećim programima radija i televizije ravno je kulturocidu, te je u skladu sa stavom ministra kulture Zlatka Hasanbegovića iz Glasa koncila od prije tri godine, ocjenjuje HND citirajući Hasanbegovića: “Kome nije jasno o čemu je riječ, predlažem da svaki dan sluša Treći program Hrvatskog radija i ‘postmodernu’ neojugoslavensku ‘dekonstrukciju’ i rastakanje hrvatskoga nacionalnog i kulturnog identiteta, naravno ne više novcem stanovitih zaklada, već hrvatskih poreznih obveznika“, priopćilo je u utorak Hrvatsko novinarsko društvo.

HND dodaje da je “zabrinjavajući napad na struku na Trećem programu radija” nezasluženo ostao u sjeni široj javnosti vidljivijeg uništavanja Trećeg programa televizije, koji se u njegovoj kratkoj povijesti počeo uspoređivati s vrhunskim tv programima poput francuskog Arte.

“Prema izvorima HND-a, v.d. urednici HRT-a rekli su da je Treći program radija ideološki najostrašćeniji radijski kanal i da će iskorijeniti aktivizam u redakciji. No upravo je sada Treći program radija postao aktivistički, politički ostrašćen i nestručan. Na tom se programu ukidaju rijetki i vrijedni dokumentarni sadržaji, a umjesto njih se uvodi studijsko-razgovorni program religijskog i kranje ideologiziranog karaktera”, stoji u priopćenju. 

 

Također, na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu danas u 9:30 sati počeo proces u kojemu ministar kulture Zlatko Hasanbegović tuži novinara i pisca Antu Tomića, zahtijevajući da mu plati 30 tisuća kuna za duševne boli zbog teksta Jadi političkog minotaura objavljenog 28. siječnja ove godine u beogradskom Ninu.

Tomić je za N1 kazao kako misli da tekst, sada tehničkom ministru nije nanio neugodnosti. “Riječ je o tekstu koji je izašao u Beogradu. On je napravio predstavu oko toga. Sam tekst je po mom sudu vrlo blag jer to je bilo na početku njegova mandata i mandata te vlade, kad nismo ni znali tko je on. Nisam imao pojma da je zlonamjeran i pakosan i bio je to blagi, umjeren tekst o tome kako mi je neobično da se pojavio neki zagrebački  musliman među desničarima, islamofobima. Bio je to tekst sućuti za čovjeka koji se trudi svidjeti ljudima koji ga potajno ne podnose. Ja nisam ni u peti imao da bih ja njemu mogao izazvati duševne boli. Mi smo ovdje samo radi predstave, da se on prikaže veliki Hrvat kojeg čak u beogradskim medijima napadaju.”

Odvjetnik Zlatka Hasanbegovića rakao je kako se tehnički ministar najvjerojatnije neće pojaviti na sudu, a Tomić doda da se ovdje radi o napadu na slobodu govora. “To svakako jest napad na slobodu govora. On to opetovano čini. To što je napravio s VEM-om te intervencije prema HRT-u… On pokušava kontrolirati medije”. N1

 


Povezano