Objavljeno

Nobelovac izjavio da žene stvaraju probleme u laboratorijima, pa podnio ostavku

Engleski biokemičar i dobitnik Nobelove nagrade Tim Hunt, koji priznaje da ima reputaciju šovinista, na svjetskoj je Konferenciji za znanstveno novinarstvo izjavio da postoji problem sa ženama koje rade u laboratorijima. Točnije, on uz znanstvenice veže tri problema.

Naime, muškarci se zaljubljuju u njih, kao što se i znanstvenice zaljubljuju u svoje muške kolege. Uz to, ako se znanstvenice kritizira, one se rasplaču. Hunt je povrh svega dodao da podržava podjelu laboratorija na one u kojima rade samo žene i one u kojima rade samo muškarci, prenosi The Guardian.

Huntove komentare s konferencije na Twitter je postavila Connie St Louis, s odsjeka za znanstveno novinarstvo na sveučilištu City u Londonu. Nakon što je prenijela Huntove riječi, St Louis je na Twitteru komentirala: „Zar ovaj nobelovac zaista misli da još uvijek živimo u Viktorijanskom dobu?“.

Nakon burnih reakcija javnosti i medija, Hunt se nekoliko dana kasnije, gostujući na britanskoj radijskoj postaji BBC Radio 4, ispričao se zbog svojih izjava rekavši da je sa svojim ironičnim primjedbama samo želio ispasti šaljiv. Objasnio je da se poveo za vlastitim iskustvom shvativši da emocije u laboratoriju štete znanstvenom radu. Hunt je u izjavi naglasio da nije imao namjeru poniziti žene već iskreno progovoriti o svojim nedostacima.

Ubrzo je uslijedila i Huntova ostavka na mjesto profesora na University Collegeu u Londonu, što je na internetskoj stranici sveučilišta objavljeno uz komentar da je upravo UCL prvo sveučilište u Engleskoj koje je upisalo studentice kao ravnopravne sa svojim muškim kolegama te da vjeruju kako je rasplet ove priče kompatibilan s njihovom posvećenosti rodnoj ravnopravnosti.

I brojne su se znanstvenice na Twitteru priključile kritici Tima Hunta, a jedna je ustvrdila da se nakon svakog njegovog komentara jedna znanstvenica više počne zanimati za feminizam. „Jeste li se ikada zapitali zašto je u znanosti tako puno feministkinja?“, upitala je znanstvenica.

Osim toga, pokrenule su i Twitter kampanju odlučivši pokazati koliko uistinu ometaju kolege svojim izgledom, postajući fotografije iz laboratorija uz hashtag #distractinglysexy. [P.C.]

{gallery}tim_hunt{/gallery}


Povezano