Objavljeno

Njemačka smanjila porez na tampone i uloške

Njemački parlament donio je odluku o sniženju poreza na dodanu vrijednost na ženske higijenske potrepštine poput tampona i uložaka nakon što je peticija za smanjenje oporezivanja ovih proizvoda sakupila preko 81 000 potpisa.

“Nakon sakupljenih 81 000 potpisa, iscrpne rasprave u Bundestagu i svesrdne podrške ministra financija Olafa Schulza sada je i službeno: od 2020. će se tamponi, ulošci i ostali proizvodi ženske higijene tretirati kao proizvodi temeljne potrebe i oporezivati sa sedam umjesto 19 posto”, priopćio je časopis za mlade Neon i berlinska tvrtka Einhorn, koji su i pokrenuli peticiju za smanjenje PDV-a na spomenute proizvode, koji su dosad bili kategorizirani kao “luksuzni” i samim time podložni većem porezu.

Peticiju su podržala mnoga poznata imena njemačke javnosti, a prema priopćenju Neona, ne radi se samo o financijskom pitanju, nego i o rodnoj ravnopravnosti. “Ponosni smo na to što smo zajednički postigli. Mjesečnica nije luksuz i zato se ovi proizvodi ne smiju oporezivati po višoj stopi PDV-a”, stoji u priopćenju.

Ranije ove godine, Europski parlament pozvao je države članice da prestanu oporezivati tampone i druge ženske higijenske proizvode.


Povezano