Objavljeno

Njemačka: Novinarke traže ženske kvote u medijima

Tri stotine vrhunskih njemačkih novinarki zahtijeva uvođenje kvote ne bi li se osiguralo barem 30% žena na višim pozicijama u njemačkim medijima u pismu adresiranom na 250 urednika i izdavača diljem zemlje.

Potpisnice Pro Quote kampanje tvrde da je tek 2% žena na mjestu glavnih urednika u 360 njemačkih tjednih i dnevnih listova, da su tek 3 od 12 glavnih i odgovornih u javnim televizijskim kućama – žene, te da najviše pozicije u novinskim kućama obnašaju gotovo isključivo muškarci.

“Vrijeme je da se to promijeni”, kažu. “Zahtijevamo da se u idućih pet godina ispuni kvota od minimalno 30% žena kako na izvršnim pozicijama uredništava tako i na ostalim nivoima.” Mnogi medijski djelatnici svojim izjavama podržali su inicijativu, kao i glavna urednica vijesti Deutsche Wellea, Dagmar Engel.

Pismo je djelomično motivirano i uvođenjem kvote od 30% žena u uvaženom financijskom dnevniku Handelsblattu. “Žene nisu problem već rješenje” izjavio je Gabor Steingart, glavni urednik prilikom najave inicijative.

Ženske su kvote u Njemačkoj postale vruća tema otkada je ministrica rada, Ursula von der Leyen, u siječnju 2011. uputila poziv za kvote u Der Spiegelu. Nakon objave dotični je list priznao da u uredništvu ima više gej muškaraca no žena, a tijekom godine je popravio rodni disbalans. I Süddeutsche Zeitung objavio je da ima samo 2 urednice u 22 uredništva iako žene čine polovinu zaposlenih.

Da je slično i u Velikoj Britaniji dokazuje i Kirae Cochrane koja se odlučila na jednomjesečno praćenje medija po pitanju zastupljenosti žena: 78% britanskih novinskih članaka pišu muškarci, 72% je muških suradnika Question Timea kao i 84% reportera i gostiju na postaji Radio 4’s Today. DWGuardian, IrishTimes… [T.J.]


Povezano