Objavljeno

Nigerijska vojska spasila stotine žena od Boko Harama

Nigerijske vojne snage oslobodile su gotovo 300 žena i djevojaka tijekom vojne operacije protiv zloglasne islamističke skupine Boko Haram, no među oslobođenima se ne nalaze školarke koje su u travnju prošle godine otete iz Chiboka.

„Vojska je zauzela i uništila tri terorističke baze u području Sambisa, oslobodivši pritom 200djevojaka i 93 žene čiji se identitet trenutno provjerava “, stoji u priopćenju vojske.

Zapljena oružja i uništenje baza u jednom od glavnih uporišta Boko Harama na sjeveroistoku Nigerije, posljednja je u nizu operacija nigerijske vojske koja, prema BBC-ju,postepeno vraća kontrolu nad okupiranim teritorijem.

Prema podacima humanitarne organizacije Amnesty International, pripadnici Boko Harama pogubili su i oteli više tisuća ljudi, dok je Vijeće za vanjske poslove (CFR) objavilo zastrašujuć podatak prema kojem su islamisti samo u 2014. godini ubili čak 10.000 ljudi.

Vjeruje se da je većina otetih djevojka iz Chiboka prisilno udana za svoje otmičare. Osim toga, Amnesty je objavio kako su neki od taoca/kinja, odrasli, kao i djeca, prisiljeni boriti se za Boko Haram te sudjelovati u pogubljenjima. [A.V.] Jezebel


Povezano