Objavljeno

Nigerija: Vlast locirala otete djevojčice

Nigerijska vojska objavila je u petak kako je locirala 200 djevojčica koje je otela ekstremistička skupina Boko Haram prije nešto više od mjesec dana, naglašavajući da se one još uvijek nalaze unutar granica države.

Vojska je odbacila svaku uporabu sile u budućoj akciji spašavanja i odbila mogućnost razmjene zarobljenih članova skupine Boko Haram za otete srednjoškolke, stoga nije jasno koji će biti njezin sljedeći korak.

„Dobra vijest za roditelje djevojčica je što znamo gdje se nalaze, ali taj vam podatak ne možemo otkriti“, izjavio je načelnik Vrhovnog štaba nigerijskih oružanih snaga Alex Badeh. „No, možemo li ih vratiti uporabom oružane sile? Naprosto ne možemo riskirati smrt naših djevojčica.“

Nakon brojnih kritika domaće i svjetske javnosti na račun spore reakcije nigerijske vlade, umiješale su se i međunarodne sile. Sjedinjene države u pomoć su poslale zračne snage, a predsjednik Obama poslao je prošli tjedan vojno pojačanje u Čad.

Od travanjske otmice, islamistička skupina Boko Haram odgovorna je i za smrt stotina civila. Vijeće sigurnosti UN-a nametnulo je prošli tjedan sankcije spomenutoj grupi, dodajući Boko Haram na popis terorističkih skupina povezanih s al-Qaedom. [A.V.] Feminist.org

Opširnije o društveno-političkom kontekstu otmica u Nigeriji čitajte u članku Ane Rajković Priča o nigerijskim nevidljivim djevojčicama.

Povezano