Objavljeno

Nigerija: Nove otmice Boko Harama

Više od dva mjeseca nakon otmice 223 učenice u Chiboku, fundamentalistička skupina Boko Haram nastavlja svoje napade, a posljednji je izvršen 1. srpnja u Maiduguri tijekom kojeg je ubijeno više od 15 ljudi.

Skupina Boko Haram izvršila je u posljednja dva mjeseca 20 napada i prouzročila više od 300 vojnih i civilnih žrtava. Osam žena oteto je u Chiboku 7. lipnja, a u roku tjedan dana, od 16. do 22. lipnja, napadnuto je nekoliko izoliranih sela i navodno oteto oko 60 žena i djevojaka te 31 dječak. Time se broj otetih žena u posljednja dva mjeseca popeo na 250, što sveukupno čini preko 300 osoba.

“Činjenica da otimaju žena indikativna je za reakcionarnu, seksističku i dominantnu prirodu skupine Boko Haram. Skupina ide do krajnjih granica zbog svoje vizije žene u društvu“, istaknuo je Karim Lahidji, predsjednik FIDH-a, na kraju sastanka Međunarodnog odbora u Parizu.

Dok akcije Boko Harama postaju sve brojnije i intenzivnije, odgovor nigerijske vojske i dalje je neadekvatan. Osim brojnih kršenja ljudskih prava počinjenih od strane nigerijske vojske u okviru borbe protiv Boko Haram, u borbu je stupio i velik broj drugih oružanih postrojbi, kao što je Civil Joint Task Force Joint (CJTF), koji je navodno u više od 2,000 slučajeva prekršio ljudska prava.

Međunarodna federacija za ljudska prava (FIDH) poziva Vladu Nigerije i međunarodnu zajednicu da daju prioritet antiterorističkim strategijama i strategijama za zaštitu ljudskih prava.

“Poštivanje ljudskih prava u borbi protiv Boko Harama nužno je za dugoročno otklanjanje terorizma. Osigurati poštivanje ženskih prava i gospodarski razvoj regija u kojima djeluje skupina pridonijelo bi eventualnom prestanku aktivnosti Boko Harama”, izjavila je Alice Mogwe, glavna tajnica FIDH-e. [J.J.] APO


Povezano