Objavljeno

New Statesmanov hommage drugom valu feminizma

Nizom eseja objavljenih tijekom ovog tjedna, New Statesman aktualizira položaj drugog vala feminizma, njegov kontekst, konstruktivne ali i problematične aspekte. Drugi val manjkav je u razmatranju pornografije, transrodnosti, rase i klase, no, s druge strane on uključuje žene u svijet rada i osigurava im jednaku pravnu zaštitu.

Današnje feministkinje često smatraju drugi val zastarjelim, homofobnim, transfobnim, anti-seksualnim pokretom koji je opsjednut problemima buržoaskih bjelkinja. To je djelomično opravdano. Drugi val prvotno se temelji na knjizi The Feminine Mystique Betty Friedan (1963), koja američkim domaćicama postavlja povijesno pitanje: “Je li to sve?” („Is this all?“). “Mi više ne možemo ignorirati unutarnji glas koji nam govori: ‘Želim nešto više od muža, djece i kuće.'”, kaže Friedan. To “nešto više” definirala je kao karijeru.

Teoretičari su vrlo brzo uočili ekskluzivitet njezinog programa. Friedanina poznata fraza “problem koji nema ime” zapravo se obraća fakultetski obrazovanim bjelkinjama, koje su dokone domaćice iz srednje i više klase. Grijesi drugog vala su dakle grijesi propusta. Friedan ne govori o singl, siromašnim, ne-bjelkinjama, već donosi univerzalne zaključke temeljene na osobnim iskustvima.

No, odbacivanjem drugog vala, kao neugodnog pokreta iz ‘paleozoika’ previđaju se njegovi pozitivni aspekti. Friedanina knjiga utjecala je na oblikovanje zahtjeva feministkinja drugog vala, pravo na plaćeni rad izvan kuće i financijsku jednakost, pravo na reproduktivnu slobodu (pobačaj i kontrolu rađanja), te zahtjev da se majčinstvo ne promatra kao vrhunac ženskog postignuća.

Čitajte eseje New Statesmanovih suradnica posvećene knjigama The Feminine Mystique Betty Friedan, The Beauty Myth Naomi Wolf i In Our Time Susan Brownmiller, te o feministkinjama drugog vala Germaine Greer, Shulamith Firestone, Hélène Cixous, Marilyn French, Luce Irigary, Audre Lorde, Andrei Dworkin i Judith Butler.

New Statesman podsjeća i na esej Alice Walker koji je označio početak trećeg vala feminizma, a pročitati ga možete ovdje. [J.J.]


Povezano