Objavljeno

Nesrazmjer u dostupnosti i kvaliteti majčinske zdravstvene skrbi u svijetu

Broj smrti uzrokovanih trudničkim i porodiljnim komplikacijama od 1990. se gotovo prepolovio, navodi globalni izvještaj koji je prije dva dana objavljen na portalu The Lancet. Svjetska statistika navodi kako je između 1990. i 2015. broj smrtnih slučajeva pao za 44 posto, što je ipak ispod cilja koji je UN postavio 2000., a unutar kojega je do 2015. godine očekivan pad od 75 posto.

U izvješću se također navodi kako posebno zabrinjava sve veća nejednakost dostupnosti i kvalitete majčinske zdravstvene skrbi u različitim državama.

„Riječ je o ljudskim pravima i nedostatku standardizirane brige diljem svijeta“ kazao je Stephen Kennedy, voditelj Nuffield odjela za porodiljstvo i ginekologiju na Sveučilištu u Oxfordu. „Žene bi trebale biti u što boljem zdravstvenom stanju prije trudnoće te imati pristup adekvatnoj zdravstvenoj skrbi tijekom cijele trudnoće. Ne postoje razlozi zbog koji se najčešći problemi tijekom trudnoće ne bi tretirali jednako u svim zemljama. Znamo što nam je činiti, ali je problem što ne uspijevamo implementirati to znanje.“

Kako izvještaj navodi, šanse da do smrtnog slučaja pri porodu dođe u visoko razvijenim zemljama su jedan naprema 4900, dok je taj omjer u subsaharskoj Africi jedan naprema 36. Po podacima Svjetske Zdravstvene Organizacije u Velikoj Britaniji taj je omjer jedan naprema 5800.

„Ono što dovodi do takvih rizika je činjenica da u nekim dijelovima svijeta još uvijek postoji izuzetno velika stopa plodnosti“ navodi Wendy Graham iz londonske Škole za higijenu i medicinu tropskih podneblja, koja je ujedno i koordinatorica istraživanja. „Još uvijek postoji velik broj slabo razvijenih država koje imaju visoku potrebu za kontracepcijom koja nije zadovoljena.“

Iako je broj uspješnih porođaja između 1990. i 2013. porastao s 57 na 74 posto, autori/ce istraživanja upozoravaju da mnoge žene iz siromašnih zemalja i ruralnih područja nemaju pristup majčinskoj zdravstvenoj skrbi te da povećanje skrbi ne znači nužno kako je riječ o kvalitetnoj skrbi.

„Ako povećate skrb, ali ne osigurate kvalitetu, nećete smanjiti stopu smrtnih slučajeva pri porodu“ dodala je Graham. „Postoji neobično velik broj objekata koji nose naziv ‘Porodiljne jedinice’, a nemaju struju niti školovane pružatelje/ice skrbi.“

Kvaliteta majčinske zdravstene skrbi drastično se razlikuje u različitim zemljama. Zbog nedovoljne skrbi često dolazi do prekasnog prepoznavanja problematičnih simptoma i pružanja adekvatne pomoći, a problem su i nedovoljno opremljeni objekti, premalo osoblja te nedostatak njege koja je utemeljena na medicinskim dokazima.

Takve se situacije ne pojavljuju samo u siromašnim zemljama, već i unutar srednje ili visoko razvijenih zemalja koje ne pružaju jednaku zdravstvenu skrb svim društvenim slojevima. U 2010. godini puno su veću šansu za smrt prilikom poroda imale žene tamne boje kože u New Yorku nego žene u Sjevernoj Koreji ili Vijetnamu.

S druge strane nalaze se slučajevi u kojima se medicinska skrb koristi prekomjerno. Riječ je o zabrinjavajućem porastu carskih rezova i korištenja medikamenata.

„U zemljama poput Brazila ili Latinske Amerike gotovo 40% porođaja vrši se carskim rezom,“ rekla je Graham. „Nema šanse da 40% žena stvarno mora roditi carskim rezom. Globalno raste postotak carskih rezova, a prevladavaju upravo nepotrebni carski rezovi.“

Autori/ce istraživanja istaknuli/e su kako pružatelji majčinske zdravstvene skrbi trebaju u obzir uzeti i sve veću raznovrsnost medicinskih problema koji utječu na trudnice, kao i sve veći trend porođaja u kasnijoj životnoj dobi. Osim toga, velik je problem i veći broj trudnica koje su pretile. U 2014. godini čak je 13% majki imalo problema s prekomjernom težinom.

„U novom izvješću vidljivo je da postoji sve veća razlika između bogatih i siromašnih,“ kazala je Katja Iversen, predsjednica Women Deliver-a.

„Doista smo napredovali u smanjenju stope porodiljne smrtnosti, ali još uvijek imamo puno posla“ dodala je. „Nije riječ samo o povećanju broja zdravstvenih centara, već i o ekonomskom statusu žena u društvu. Ne radi se samo o povećanju kvalitete zdravstvene skrbi, već i o edukaciji, ishrani i jednakosti. Ovo nije problem s kojim se susrećemo isključivo u siromašnim zemljama, već i u vrlo razvijenim i bogatim državama.“ [E.H.] TheGuardian


Povezano