Objavljeno

Nenormativni seksualni identiteti u madridskom Pradu

Lawrence Alma Tadema, "Siesta" (1868.)

U Muzeju Prado u Madridu u tijeku je izložba “Pogled drugoga. Prostori različitosti” koja donosi novu perspektivu na muzejsku zbirku putem posebno osmišljenog tematskog vodiča koji potiče promišljanje prikaza istospolnih odnosa i nenormativnih seksualnih identiteta kroz povijest.

Teme predstavljene na izložbi izlaze iz okvira onoga što bismo očekivali vidjeti u sklopu Pradove slavne zbirke starih majstora. Međutim, izložba pokazuje da, iako se te teme možda doimaju vezanima uz modernu i suvremenu umjetnost, u stvarnosti su umjetnici još od antike tematizirali i aktivno u svojim djelima prikazivali raznovrsne oblike ljubavi i seksualnosti.

Izložba “Pogled drugoga” otvorena je istovremeno s madridskim WorldPrideom, a sastoji se od 30 radova koji prikazuju istospolne odnose, transrodne osobe ili transvestizam, ili su pak njihovi autori bili proganjani zbog svoje seksualnosti. Umjesto da ih izdvoje u izložbenom prostoru, kustosi su odlučili ostaviti radove na njihovim uobičajenim pozicijama (uz dodane oznake) kako bi ukazali na bogatu povijest prikazivanja nenormativne seksualnosti u Zapadnoj umjetnosti te istovremeno istaknuli potisnutost te povijesti.

Sandro Boticelli, Leonardo da Vinci i Caravaggio uključeni su u izložbu kao primjeri umjetnika koji su bili proganjani zbog svoje seksualnosti i osuđeni za sodomiju, što je slabo poznata činjenica unatoč tome što je riječ o slavnim ličnostima.

Jedan od izloženih radova je i Hermafrodit Mattea Bonuccellija (1652.), brončana skulptura sina Afrodite i Hermesa u prirodnoj veličini koja je primjer veličanja androgine ljepote. Tu je i El Cid Rose Bonheur (1879.), rijetko izlagana slika iz Pradove zbirke koja je prikazana samo za ovu priliku, a uključena je ne samo zato što je Bonheur bila lezbijka, već zato što je uspjela od policije dobiti “dozvolu za prerušavanje u muškarca” (u to vrijeme ženama je bilo zabranjeno nositi hlače) kako bi mogla posjećivati sajmove konja i tamo promatrati životinje, svoju omiljenu slikarsku temu.

Uključene su čak dvije Rubensove slike: Odisej i Diomed razotkrivaju Ahileja prikazuje Ahileja odjevenog u žensku odjeću kako bi izbjegao odlazak u rat, a Dijana i Kalista prikazuje scenu u kojoj Dijana otkrije da je Kalista zatrudnjela kada se Zeus prerušio u nju kako bi oplodio Kalistu. Iz slike možemo iščitati ne samo sveprisutnost silovanja u grčkoj mitologiji, već i postojanje muške i ženske homoseksualnosti.

“Pogled drugoga” izložba je koja ne samo da baca novo svjetlo na Pradovu fascinantnu zbirku, već i nanovo ispisuje povijest umjetnosti, potičući posjetitelje da u dobro poznatim umjetničkim djelima uoče nove poveznice i već postojeća, ali skrivena, značenja. Hyperallergic


Povezano