Objavljeno

Nema kraja cirkusu: Bozanić i Košić pokrovitelji kongresa forenzičke ginekologije

Foto: Novi list / Sergej Drechsler

Nakon što je u travnju na Plitvicama održan simpozij ginekologa i porodničara pod nazivom Pravni, etički i medicinski aspekti suvremenog vođenja poroda, prilikom kojeg je Udruga Roda upozorila da se radi o još jednom pokušaju ušutkavanja žena i ograničavanja njihovih prava, te jačanja konzervativne revolucije u Hrvatskoj, sustiže nas vijest da se Kongres forenzičke ginekologije i perinatologije održava pod pokroviteljstvom, ni manje ni više, nego kardinala Josipa Bozanića i biskupa Vlade Košića.

„Tko će i čime opravdati činjenicu da su pokrovitelji Hrvatskog kongresa forenzične ginekologije i perinatologije kardinal Josip Bozanić i biskup Vlado Košić?!“, reagirala je na vijest oštro Sanja Sarnavka iz udruge B.a.B.e. i dodaje:

„U kaosu kojem svjedočimo posljednjih mjeseci, uz nefunkcioniranje države i opći rasap sustava, događaju se sve nevjerojatnije stvari, od kojih neke plijene pažnju a mnoge prolaze bez komentara javnosti. Posljednja u nizu zdravorazumskim bićima nevjerojatnih stvari jest vijest o pokroviteljstvu kardinala Bozanića i biskupa Košića nad Hrvatskim kongresom forenzične ginekologije i perinatologije koji će se održati u Topuskom u rujnu ove godine.“

Treba reći da je je među pokroviteljima navedena i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, a zanimljivo je da se u pozivu na konferenciju ona navodi nakon predstavnika klera što ne itekako neobično za jedan svjetovni događaj.

Udruga B.a.B.e. zahtijeva da odbor koji organizira konferenciju javnosti pojasni kojim su logičkim slijedom došli do toga da pozovu dva crkvena čovjeka, usto muškarca, da budu pokrovitelji konferencije na kojoj će se govoriti o medicinskim pitanjima vezanim uz reproduktivna prava žena.

„Hoće li oni dati doprinos znanstvenoj raspravi svojim molitvama, a otvoriti skup škropljenjem sudionica i sudionika? Ili će dati i svoje stručno, na osobnom iskustvu i znanstvenim činjenicama zasnovano mišljenje te postaviti smjernice za ispravan pristup liječnika/ca ginekološkim problemima žena?!!“, pitanje je koje postavlja Sarnavka.

U pozivu na skup stoji da je namijenjen liječnicima specijalistima, specijalizantima ginekologije i opstetricije, anesteziologije, neonatologije, primaljama, medicinskim sestrama, odvjetnicima, studentima medicine, prava, zdravstvenih studija i drugima, a kao predsjednik organizacijskog odbora navodi se Dubravko Habek, koji će i održati uvodni govor nakon otvaranja uz himnu Repulike Hrvatske, te ‘Ave Mariju’.

Dubravko Habek ginekolog je iz Kliničke bolnice ‘Sveti Duh’ koji problematičnom ne nalazi činjenicu da 90% ginekologa iz njegove matične bolnice na radi pobačaje iako su zakonom zagarantirano pravo, a i sam zakon nalazi deplasiranim te navodi da svojim pacijenticama ne propisuje niti pilulu za dan poslije, zbog čega mu sigurno nije drago da se prema najnovijim odredbama može dobiti bez liječničkog recepta.

U kontekstu nedavno održanog ‘Hoda na život’ koji pod krinkom „zaštite života, obitelji i obiteljskih vrijednosti, te promicanja demografskog napretka i razvitka Republike Hrvatske“, teži ograničavanju reproduktivnih prava žena, stavovi predsjednika organizacijskog odbora Habeka, kao i činjenica da se Kongres održava pod pokroviteljstvom klera itekako su značajni. Podsjetit ćemo ovdje i da se od kraja prošle godine u sklopu Hrvatskog katoličkog sveučilišta izvodi Sveučilišni studij sestrinstva, a jedan od predavača na HKS-u je i spomenuti Dubravko Habek koji je nositelj izbornog predmeta Povijest zdravstva.

„Ovako nakaradan čin zahtijeva glasnu reakciju javnosti, prvenstveno žena koje narečena dvojica, kao glasnogovornici Katoličke crkve u Hrvatskoj, tretiraju kao maloumna bića u čije ime oni moraju odlučivati što jest dopustivo a što nije. Mislimo da se u Hrvatskoj od ovog čina jako teško može niže pasti. Crkvi kojom rukovodi klub moćnih muškaraca obavezanih na doživotni celibat koji se osjećaju pozvanima zahtijevati kontrolu nad reproduktivnim pravima žena, Hrvatsko društvo za ginekologiju i opstetriciju širom otvara vrata i time priznaje da će njihove naputke bespogovorno i slijediti. 

Ukoliko Hrvatsko društvo za ginekologiju i opstetriciju ostane pri svojoj odluci o izabranim pokroviteljima, pozivamo žene da bojkotiraju sve liječnike i liječnice koji su kongres organizirali, jer oni ne zaslužuju brinuti o reproduktivnom zdravlju žena. Sramimo se u njihovo ime kad već one i oni nemaju srama.“, zaključuje Sanja Sarnavka ispred udruge B.a.B.e.  [Ž.V.]


Povezano