Objavljeno

Sedam ludih mitova o ženskoj anatomiji

Sumnja i strah od ženskih bića obilježili su mnoga historijska razdoblja, što je vodilo do nadasve pogrešnih pretpostavki o njihovim fizičkim obilježjima. Salon donosi sedam najzanimljivijih!

 
Lutajuća maternica

Što kad bi se tvoja maternica jednostavno prošetala? Upravo je tako Platon zamišljao tijelo histerične žene, s maternicom koja se kao mala životinja s vlastitom svijesti kreće uzduž i popreko, blokira prolaze, ometa disanje i uzrokuje bolesti. U ovaj mit vjerovalo se više stoljeća.

Vagina ima zube

… pa iznenađuje posjetitelje ugrizom ili kastracijom. Ovaj mit usko je vezan za percipiranje žena kao čudovišnih zavodnica. Poslužio je i kao inspiracija za film Teeth, u kojem tinejdžerica otkriva svoje tajno oružje protiv silovatelja.

Opasni klitoris

Simbol ženskog zadovoljstva dizao je prašinu u mnogim kulturama. U 16. stoljeću, rimski inkvizitor Sinistrari upozorio je na opasnost od žena s duguljastim klitorisom. Proglasio ih je potencijalnim silovateljicama muškaraca, i time legitimirao njihovo mučenje. Nešto kasnije, u 19. stoljeću, uklanjanje klitorisa smatralo se poželjnim, pošto je to jedini lijek za nemoralne činove kao što je masturbacija. U nekim dijelovima svijeta ta praksa je prisutna i danas. Za svaki slučaj, ako postoji mogućnost da se klitoris pretvori u penis, ili da novorođenčad umre ako ga dotakne.

Ubojita menstruacija

Bilo da je riječ o božjoj kazni, znaku korupcije ili jednostavno otrovu, povijest je obilježena strahom od žena u onim danima. Tako je, primjerice, Plinije Stariji strahovao od samog njihovog pogleda kojeg je smatrao razornim i opasnim. Tu su i vjerovanja da će seks sa ženom u vrijeme mjesečnice nužno završiti njegovom smrću ili donijeti nezdrave potomke, ili ono da svi usjevi venu u njenoj prisutnosti.

 

One nisu sposobne naučiti

More je kreativnih razloga zašto žene ne bi trebale imati pristup visokom obrazovanju. Oko 1800., Edward H. Clarke tvrdio je kako će učenje ženama oduzimati previše energije, osobito one potrebne za reprodukciju. Posljedice će se ogledati u njihovim mršavim tijelima i lošoj probavi. U godini 2005.tadašnji predsjednik Harvarda nastupio je sa svojom teorijom o urođenim razlikama među spolovima kad je riječ o uspjehu u matematici i prirodnim znanostima.

Evolucija- staviti ju gdje joj je mjesto

Feministkinje su primijetile kako Darwinova teorija stavlja u središte agresivnog muškarca koji pošto-poto želi oploditi izbirljivu ženu, što je pristup klasičan za viktorijansko doba. Prigrlili su ga i konzervativci i mizogini kako bi opravdali nejednakosti među spolovima, i stvorili tipičnu sliku o muškarcu i ženi, tj. kakvi bi oni trebali biti.

Silovanje ne može uzrokovati trudnoću

Ovaj mit bio je prisutan stoljećima, primijetio je Robert Mackey. Prema nekim drevnim vjerovanjima, žena će zatrudnjeti isključivo ako doživi orgazam. Prema tome, otac djeteta nikako ne može biti neželjeni partner. Na tragu tih mišljenja nalaze se i izjave pojedinih američkih senatora iz 21. stoljeća, kao ona da silovanje ne može uzrokovati trudnoću, jer tijekom fizičkog napada tekućine ne struje, odnosno, žensko tijelo ima načina da to spriječi.

Ima li još dvojbi oko uvođenja seksualnog odgoja?


Povezano