Objavljeno

Ne jebu vas pederi, već vlada

Nakon što je vlast, samo dan prije samog događaja, jednoglasno odlučila zabraniti održavanje beogradskog Pridea, skupina mladih građana/ki kao odgovor na ovu vrstu nepravde i netolerancije organizirala je Aktivaciju, neformalnu grupu građana kojoj je cilj pokazati da se organizirati može bez aktivista, političara i udruženja, prenosi Queer.hr.

Sami članovi Aktivacije su svoj koncept najbolje opisali na službenoj Facebook stranici:

“Zabranjena je još jedna Parada ponosa i Srbija je ponovo kapitulirala pred huliganima, fašistima i nasilnicima (…). U državi koja svoje građane deli po boji kože, polu, seksualnoj orijentaciji, nacionalnosti, u kojoj su pripadnost političkim strankama i posedovanje javnih funkcija često jedini način da se dođe do posla ili dobije kvalitetna zdravstvena nega, u kojoj se svakodnevno uskraćuju osnovna ljudska prava i gaze osnovne demokratske tekovine – smatramo da je krajnje vreme da građani solidarno zahtevaju od države da počne da rešava ove probleme.”

Koordiniranim uličnim akcijama postavili su plakate po nekoliko gradova u Srbiji kako bi skrenuli pažnju i istaknuli licemjerje, nasilje i fašizam koji desetljećima opterećuju srpsko društvo. Pozivaju ostale građane i građanke da se pridruže akcijama i tako podigli svijest javnosti o problemima srpske svakodnevice. [M.M.]


Povezano