Objavljeno

Napredna kolonija termita može se razmnožavati bez mužjaka

Istraživanje provedeno na Sveučilištu u Sydneyu donosi novo otkriće: razmnožavanje u kolonijama termita moguće je bez mužjaka.

Rezultati istraživanja pokazuju da mužjaci nisu potrebni u održavanju naprednih životinjskih populacija, čime se postavlja pitanje uloge i utjecaja mužjaka u takvim populacijama.

Poznato je kako veliki broj vrsta opnokrilaca, uključujući pčele i mrave čine zapravo žensku životinjsku zajednicu. Međutim, termiti pripadaju drugoj podjeli insekata i obično sadrže ženke za razmnožavanje i mužjake-radnike.

Profesor Nathan Lo i postdoktorski istraživač dr. Toshihisa Yoshiro sa Sveučilišta u Sydneyju u provedenom su istraživanju po prvi puta identificirali koloniju termita bez mužjaka.

Njihovo istraživanje, objavljeno u znanstvenom čaospisu BMC Biology, pokazalo je kako je šest od deset populacija termita u potpunosti sastavljeno od aseksualnih ženki. Osim nedostatka mužjaka u kolonijama, matice kolonija u svojim organima za skladištenje sperme nisu sadržavale spermije, a njihova jajašca bila su neoplođena. Takve aseksualne ženske populacije razmnožavaju se d,va puta brže od miješanih (seksualnih) populacija jer se samo ženke razmnožavaju (partenogenezom).

„Rezultati pokazuju da mužjaci nisu neophodni za održavanje životinjskih populacija u kojima su ranije imali aktivnu društvenu ulogu,“ objašnjava profesor Lo, dodajući da aseksualna reprodukcija može omogućiti termitima uspješnu prilagodnu u novim staništima i uvjetima.

Sve populacije termita obuhvaćene istraživanjem bile su vrste Glyptotermes nakajimai, kojanastanjuje šumovita staništa i ne smatra se štetočinom. [H.Š.] Science Daily


Povezano