Objavljeno

Najutjecajnije zagovornice rodne ravnopravnosti u svijetu

U svijetu politike i javnome životu (posebice onome u zapadnim zemljama) ističu se osobe koje svojim djelovanjem kao političari/ke ili kao osobe na čelu moćnih institucija doprinose boljem i ravnopravnijem društvu. U nastavku članka donosimo 10 takvih osoba, koje su svojim radom i zagovaranjem jednakih prava zaslužile javno priznanje.

Phumzile Mlambo-Ngcuka – bila je potpredsjednica Južnoafričke Republike (2005. – 2008. godine) i prva žena na tako visokoj poziciji u toj zemlji. Trenutačno obnaša dužnost izvršne direktorice UN Women, s naglaskom na promicanje prava žena u ruralnim područjima.

Justin Trudeau – kanadski predsjednik vlade, snažni zagovornik prava žena te prvi čovjek na toj poziciji u Kanadi čiji se kabinet sastoji od jednakog omjera žena i muškaraca. (Istovremeno, trebamo biti svjesni njegove povezanosti s naftnom industrijom, op.ur.)

Julia Gillard – bivša australska predsjednica vlade, sada na čelu Globalnog instituta za vodstvo žena, koji nastoji razjasniti zašto su žene i dalje podzastupljene na vodećim pozicijama u svijetu.

Malala Yousafzai – pakistanska aktivistica, najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir. Preživjela je pokušaj atentata s 15 godina nakon što je javno progovorila o uskraćivanju prava na obrazovanje djevojčicama u talibanskom režimu.

Amina Mohammed – zamjenica Glavnog tajnika Ujedinjenih naroda. Prije ove pozicije, obnašala je dužnost ministrice okoliša u Nigeriji, usmjeravajući zemlju prema borbi s klimatskim promjenama.

Marlène Schiappa – francuska državna tajnica za ravnopravnost spolova. Od imenovanja na ovu poziciju, Schiappa priprema novi zakon o nasilju nad ženama i seksualnom uznemiravanju.

Katja Iversen –direktorica organizacije Women Deliver, vodećeg svjetskog zagovaratelja investicija u zdravlje, prava i dobrobiti žena i djevojčica.

Margot Wallström – švedska potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih poslova. Dugogodišnja zagovarateljica uključivanja žena u mirovna i sigurnosna pitanja, s naglaskom na nepravdu koju žene trpe u ratu i sukobima.

Laura Liswood – glavna tajnica Vijeća žena svjetskih vođa, koje okuplja žene predsjednice vlada i država. Zalaže se za  uključivanje žena u politiku i njihovog vodstva u javnom sektoru.

Caren Grown – viša direktorica za rodna pitanja u Svjetskoj banci. Od 2011. do 2013. obnašala je dužnost više savjetnice u USAID-u (Američka agencija za međunarodni razvoj), gdje je kreirala politiku rodne ravnopravnosti i osnaživanja žena.

Cjelokupni popis od 100 najutjecajnijih zagovornica/ka rodne ravnopravnosti pronađite ovdje. [E.B.]

Povezano