Objavljeno

Na vidiku promjene uvjeta rada u bangladeškim tvornicama odjeće

Prva žena na čelu jednog od najvećih bangladeških lanaca tvornica odjeće najavila je povećanje broja žena na vodećim pozicijama u tvornicama u kojima većinu zaposlenih čine žene.

Rubana Huq zasjela je na čelo grupacije Mohammadi koja posjeduje niz tvornica koje snabdijevaju brendove kao što su H&M i Primark u Bangladešu, drugom najvećem izvozniku odjeće u svijetu, s 4 milijuna zaposlenih, izvještava Reuters.

“Vjerujem da je u industriji u kojoj žene čine preko 80% zaposlenih važno omogućiti im da izražavaju svoje interese,” izjavila je Huq. “Većinu radne snage čine žene, no na vodećim su pozicijama većinom muškarci. To se mora promijeniti.”

U 4500 bangladeških tvornica žene u pravilu moraju pregovarati oko plaće, sigurnosti i poštovanja na radnom mjestu. Upravo to Huq želi promijeniti, a smatra to logičnim korakom nakon svoje dva desetljeća duge karijere u modnoj industriji, gdje je bila jedna od tek nekolicine žena na poziciji izvršne direktorice.

Njezin je dolazak na poziciju direktorice koincidirao s razdobljem kada je bangladeški Vrhovni sud počeo razmatrati treba li ukinuti inspekcijski sistem za tvornice koji su europske modne kuće uspostavile nakon što se tvornica Rana Plaza srušila 2013. pritom usmrtivši 1100 ljudi.

Huq planira obrazovati i educirati žene kako bi osigurale svoju budućnost i ohrabrile se kako bi se lakše uspele do viših pozicija u tvornicama.

“Njezin izbor je dobar, no nisam sigurna koliko će utjecaja imati na organizaciju kojom i dalje dominiraju muškarci,” izjavila je Nazma Akter, nekoć maloljetna radnica te osnivačica Zaklade Awaj koja se bori za radnička prava. “Htjela bih da se pozabavi problemima kao što su nadnice, zdravlje radnica, porodiljne naknade i nasilje u tvornicama,” kazala je Akter. [K.D.] Reuters…


Povezano