Objavljeno

Na prosvjednoj akciji prikupljani potpisi saborskih zastupnica/ka za ratifikaciju Istanbulske konvencije

Foto: T.B. / VF

Jutros je ispred Hrvatskog sabora, uoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, održana prosvjedna akcija “Žene Hrvatske za ratifikaciju Istanbulske konvencije do kraja 2017. godine” na kojoj su organizacije civilnog društva, aktivistkinje i političarke tražile od saborskih zastupnika/ca i Vlade RH da iskažu solidarnost sa svim ženama izloženima nasilju i diskriminaciji te da preuzmu odgovornost za ratifikaciju Konvencije, a samim time i sustavnu zaštitu svih žena Hrvatske od rodno uvjetovanog nasilja.

“Ratifikacijom Istanbulske konvencije utvrđuje se pozitivna obaveza države, odnosno financijska odgovornost države prema žrtvama nasilja. To konkretno znači, primjerice, da u slučaju ako je žena zatražila pomoć od policije, policija nije na vrijeme došla i ona je zbog toga pretrpjela nasilje, ona zbog toga može tužiti ne samo nasilnika, nego i državu jer je propustila određenu radnju koja ju je trebala zaštititi od nasilja,” objasnila je još jednom važnost ratifikacije Konvencije Sandra Benčić.

Konvencija također traži da država uloži financijska sredstva u skloništa, da skloništa budu dostupna u svim regijama Hrvatske i telefonske linije koje su dostupne 24 sata dnevno, te se posebno naglašava dostupnost stručne pomoći za žrtve seksualnog nasilja. “Tu smo u Hrvatskoj zaista potkapacitirani. Imamo Žensku sobu u Zagrebu, ali trebamo centre po cijeloj Hrvatskoj,” naglasila je Benčić.

Aktivistkinje i aktivisti, političarke i stručnjakinje, među kojima su bile Sanja Sarnavka, Rada Borić, Nataša Bijelić, Sandra Benčić i Valentina Andrašec te javne osobe Jadranka Sloković, Mirela Holy i Boris Jokić, skupljale su potpise zastupnika i zastupnica. Najviše potpisa bilo je iz redova oporbe, dok su HDZ-ovci mudro ulazili u Sabor na druga vrata. Konvenciji se otvoreno suprotstavio samo Željko Glasnović, koji je po običaju za sve okrivio komuniste, a Mireli Holy je poručio “Mlada damo, vi nemate pojma.”

Izjavu su javno potpisali Anka Mrak Taritaš, Bernarda Topolko, Vesna Pusić, Sabina Glasovac, Goran Aleksić, Furio Radin, Bojan Glavašević, Ivan Kovačić, Dalibor Prevendar, Joško Klisović, Mihael Zmajlović, Domagoj Hajduković, Mirando Mrsić, Nenad Stazić, Predrag Matić, Peđa Grbin, Arsen Bauk, Gordan Maras, Darko Parić i drugi.

“Mi znamo da su neki zastupnici/e iz MOST-a za ratifikaciju, međutim, MOST kao stranka nema još jedinstveni stav i pitanje je hoće li ga uopće imati. Iz HDZ-a također dobivamo podijeljene reakcije, još uvijek nije izgrađen jedinstveni stav stranke, mada mi vjerujemo da će ga na kraju imati. Moje mišljenje je da taj stav nije još dozrio samo zato da ne bi sada ušlo u proračun, a ne zato što se netko boji rodne ideologije. Nitko normalan zapravo u to ne vjeruje, nego to koriste kao izliku da ne bi financirali ono što je potrebno,” rekla je Benčić.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić podržao je akciju, rekavši da ratifikacija samo može pomoći Hrvatskoj da bude bolja i civiliziranija zemlja. Podsjetio je na predizborno obećanje koje je dao premijer prije godinu dana, istaknuvši da je SDP poslao Konvenciju u saborsku proceduru za 8. mart. “Nažalost, ova vlada je poznata po tome da stoji u mjestu i vodi se onom starom Ukoliko ništa ne radimo, ne možemo ni pogriješiti“, bio je kritičan Bernardić, iako se čini da i on sam najčešće primjenjuje upravo tu taktiku.

Kasnije su i on i Mrak Taritaš nešto tiše i manje ponosno ustvrdili da su vjerojatno mogli ratificirati Konvenciju i da su to i trebali učiniti, no 2015. je bila “dosta hektična zbog parlamentarnih izbora”. Sanja Sarnavka na to je odgovorila da je za sve kriva bivša ministrica Milanka Opačić, koja je zbog svojih stavova o feministkinjama i ženskim udrugama Konvenciju stavila u ladicu.

Vezano za sredstva koja su predviđena za provedbu Konvencije u prijedlogu proračuna za 2018. godinu, Mrak Taritaš naglasila je da su amandmani na proračun već uloženi – njih 147.

“U proračunu postoje određena sredstva, ona nisu prevelika, ali postoje. Ali za sve treba imati volju. Premijer je rekao da će do kraja godine Konvencija doći u saborsku proceduru. Ovog ljeta je zakon bio na javnoj raspravi, bilo je 370 primjedbi, sve su obrađene i na web stranici je objavljen i odgovor na te primjedbe, no maknut je za dan i pol. Očito nekim udrugama, koje pišu obiteljski zakon, to nije odgovaralo. Ali Hrvatska je došla do određenog nivoa civilizacije, pa ajmo to samo zadržati. Razlog zašto ratificirati Konvenciju je stvarno minimum pristojnosti prema obitelji i prema ženama,” zaključila je.

Organizatorice akcije pozivaju sve građanke i građane kojima je stalo do efikasne i jednako dostupne zaštite za žene i djevojčice žrtve fizičkog, seksualnog, psihičkog i ekonomskog nasilja, sve one koji vjeruju da se borbom protiv predrasuda i stereotipa i boljim obrazovanjem može smanjiti stopa nasilja nad ženama – da potpišu zahtjev za ratifikaciju Konvencije.

POGLEDAJTE GALERIJU:

{gallery}Akcija za Istanbulsku pred Saborom{/gallery}


Povezano