Objavljeno

HAZU u borbi protiv ‘rodne ideologije’

Na sjednici Znanstvenog vijeća za obrazovanje i školstvo HAZU-a održanoj 11. prosinca 2017. godine donesen je zaključak u kojemu članovi Vijeća traže da se Istanbulska konvencija ne ratificira te upozoravaju na štetnost ‘rodne ideologije’ koju ona promovira.

Na ‘rodnu ideologiju’ do sada su upozoravale razne katoličke udruge, a zanimljivo je što im se u borbi protiv suzbijanja nasilja nad ženama ovoga puta pridružilo i Znanstveno vijeće HAZU-a, koje, kako ističe Index, broji 18 članova i 0 članica.

„Istanbulskom konvencijom djeci i mladima nametnuo bi se „rodno neutralan“ odgoj, što je posve neprihvatljivo s gledišta slobode odgoja jer pojam roda u Istanbulskoj konvenciji definira se isključivo „ponašanjima, aktivnostima, ulogama“, a izostavlja se spol kao prirodna konstanta i ontološka datost,” navodi se u Izjavi Znanstvenog vijeća HAZU-a.

Članovi Vijeća istaknuli su kako se dijelovi Konvencije temelje na hipotetskom konstruktu ‘rodne ideologije’, što smatraju neprihvatljivim za odgojno-obrazovni sustav Republike Hrvatske.

Osim s gledišta slobode odgoja, Konvencija im je neprihvatljiva i zato što smatraju da ne postoji rodno uvjetovano nasilje.

“Nasilje se definira isključivo ‘rodno uvjetovanim’ s implikacijom da je isključivo muškarac nasilnik, a žena žrtva. Svaki odgojno-obrazovni djelatnik zna iz svakodnevnoga iskustva da to nije tako pa je očito da se u Istanbulskoj konvenciji žele plasirati znanstveno nedokazane teze o rodnom i spolnom ustroju čovjeka. Ukazujemo da školska izobrazba o pozicijama žena i muškaraca u društvu ne smije biti usmjerena na negiranje muško-ženskih spolnih i svih drugih posljedičnih razlika jer su one biološki, evolucijski, anatomski i funkcionalno zadane. Također, cilj izobrazbe ne smije biti ni nametanje shvaćanja da između muškaraca i žena nema svih onih razlika koje proistječu iz njihove biološke i evolucijske različitosti, a što je sadržano u rodnoj ideologiji u ideji da dijete samo bira svoj rod,” poručilo je Vijeće u svojoj Izjavi.

“Ravnopravnost spolova ne smije se tražiti u negiranju prirode, nego u iskrenom, objektivnom i poštenom odnosu prema njoj,” posebna je mudrost koja nas je dotakla u ovoj Izjavi. Jer činjenica da je muškarac snažniji vjerojatno je odgovor na zabrinjavajuće statistike o nasilju nad ženama, a na nama je da se iskreno i objektivno nosimo prema toj činjenici. Djevojke i žene, ukoliko partner vrši ekonomsko, fizičko, seksualno ili kakvo drugo nasilje nad vama, uzmite u obzir da je on prirodno jači od vas i da se shodno tome mora i ponašati.

Ženska mreža Hrvatske oštro je osudila ovaj postupak Znanstvenog vijeća HAZU-a te ga je prozvala da se ovim potezom svrstala u vjerske fudamentaliste i ekstremne desničare, kazavši da Vijeće ovim potezom ‘u potpunosti gubi svoj kredibilitet i svrhu’.

Znakovito je što je od 13 akademika koji su članovi Vijeća, njih osam ni na koji način nije podržalo ovu Izjavu. Kako ističe forum.tm, dvojica su bila protiv, a šestorica uopće nisu bila prisutna na sjednici kada se raspravljalo o ovom pitanju. Većinu koja je izglasa Izjavu činilo je preko 90 posto članova Znanstvenog vijeća koji nisu članovi HAZU.

Akademik Ranko Matasović za forum.tm je izjavio kako je o konačnoj verziji Izjave doznao iz medija, dok je na samoj sjednici bio protiv toga da Znanstveno vijeće uopće izlazi s izjavom o Istanbulskoj konvenciji.

“To nije naš posao. Naš bi cilj trebao biti da pružimo konstruktivnu pomoć timu koji radi na Kurikularnoj reformi” kazao je Matasović.

Ostaje za vidjeti hoće li se o Izjavi Znanstvenog vijeća očitovati članovi HAZU-a koji se ne slažu s ovim stavom.


Povezano