Objavljeno

Na islandskoj konferenciji o rodnoj ravnopravnosti i nasilju raspravljat će samo muškarci

Na 69. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda islandski je ministar vanjskih poslova Gunnar Bragi Sveinsonn najavio održavanje konferencije o rodnoj ravnopravnosti koja bi se trebala održati u siječnju sljedeće godine, a na kojoj su se prema prvotnim planovima trebali okupiti isključivo muškarci.

Ministar je u govoru izjavio: “Želimo muškarce i dječake uvesti u raspravu o rodnoj ravnopravnosti u pozitivnom smislu.” Također je rekao: “Island i Surinam će sazvati barbershop konferenciju na kojoj će muškarci razgovarati o rodnoj ravnopravnosti s drugim muškarcima, s posebnim naglaskom na rješavanje problema nasilja nad ženama. To će biti jedinstvena konferencija s obzirom na to da će to biti prvi put da se u UN-u okupljaju isključivo muški svjetski vođe kako bi raspravljali o ravnopravnosti spolova.”

Objava o organiziranju ove konferencije izazvala je lavinu reakcija i negativnih kritika koje su naglašavale nelogičnost da se o temi važnoj za oba roda raspravlja bez prisustva pripadnica ženskog roda.

U međuvremenu, organizatori konferencije su promijenili svoj plani najavili kako će žene ipak moći prisustvovati na sjednicama.

Pristalice ideje o konferenciji isključivo za muškarce tvrde kako je ona ohrabrujući korak ka tome da se muški vođe i dobronamjerni muškarci pridruže borbi. Na tom je tragu izjava Grete Gunnarsdottir, islandske predstavnice u UN-u, da je ta ideja vrsta eksperimenta kojim bi se trebalo pozvati što više muškaraca da počnu brinuti o ženskim pitanjima.

Glasno je odjeknula izjava islandskog ambasadora pri UN-u Henrya L. MacDonalda: “Ideja konferencije je okupiti muškarce iz svih sfera života … da o tom problemu razgovaraju na ozbiljan način kako bi pronašli rješenja za nasilje nad ženama iz muške perspektive”.

Teško je suprotstaviti se mišljenju da problematiku nasilja nad ženama, nažalost, najbolje mogu razumjeti žene; pokušaj da se o ženama tako značajnoj temi govori bez njih, zaista je apsurdno.

A osim toga, ponavlja se već poznati problem teškog pristupa političkim arenama za žene. Isključivanje žena od sudjelovanja u političkom odlučivanju bio je i ostao jedan od ključnih problema kojima se bavio pokret za ženska prava. Održavanje konferencije onako kako je isprva zamišljena značilo bi umanjiti značaj svega onoga što su aktivistice za ženska prava učinile posljednjih desetljeća.

Gary Barker, direktor organizacije Promundo koja se bavi angažiranjem muškaraca i mladića po pitanju rodne ravnopravnosti, odbio je podržati bilo kakvo političko okupljanje koje bi potpomoglo jačanju slike muškaraca koji “sjede u mračnoj sobi, puše cigare i drže vlast”.

Još se ne znaju točniji detalji konferencije koja je planski organizirana u sklopu 20. obljetnice poznate Svjetske konferencije o ženama u Pekingu 1995. kada je naglašeno: “Ženska prava su ljudska prava.”

Ostaje dakle vidjeti kako će konferencija na kraju izgledati, o čemu će se točno pričati i tko će sve dobiti pozivnicu. Bilo bi dobro kada bi organizatori na pameti imali izjavu Dyan Mazurane koja je naglasila: “Ne želimo da se govori u naše ime, mi želimo govoriti u svoje”. [A.G.] TheGuardian


Povezano