Objavljeno

Mizoginiju kao zločin iz mržnje u UK-u prijavljuje sve veći broj žena

Nakon što je policija okruga Nottinghamshire u Velikoj Britaniji uspješno implementirala mizoginiju u definiciju zločina iz mržnje te je u protekla dva mjeseca provela 20 istraga vezanih uz mizoginiju, policija diljem Engleske i Wales razmatra da proširi svoje zakone vezane uz zločine iz mržnje.

Policijski dužnosnici/ke u Nottinghamshireu prošli/e su kroz trening prepoznavanja mizoginih zločina, a od tada je svaka tri dana izvršena jedna prijava ovog kaznenog djela. Primjer pozitivne prakse prijavljivanja ovakvih zločina svidio se policijskim snagama diljem Ujedinjenog Kraljevstva koje su odlučile poslati neke od svojih zaposlenika/ca u Nottinghamshire, gdje će ih pobliže upoznati s uvođenjem mizoginih prijava poput uličnog uznemiravanja ili neželjenih fizičkih pristupa u kategoriju zločina iz mržnje.

Mizogini zločin iz mržnje definira se kao ‘incident protiv žene koji je motiviran postupkom muškarca prema ženi koji uključuje ponašanje usmjereno ka ženama iz jednostavnog razloga što su žene’. Nova klasifikacija ženama omogućava da policiji prijave incidente koji se do sada nisu smatrali zločinima.

Dave Alton, upravitelj odjela za zločin iz mržnje u Nottinghamu, kazao je: „Broj prijava koje su nam pristigle usporediv je s ostalim, već osnovanim kategorijama zločina iz mržnje. Primili smo velik broj prijava i bili smo u stanju pružiti uslugu policijske pomoći ženama u Nottinghamshire koje nam se do prije šest mjeseci sasvim sigurno ne bi obratile za pomoć. Sve su prijave zahtijevale neki oblik policijskog djelovanja.“

Incidenti koje su prijavljivale žene kreću se u rasponu od verbalnog do seksualnog uznemiravanja. Za sada su zbog kršenja javnog reda i mira te stvaranja tjelesnih ozljeda u incidentima koji su klasificirani kao mizogini uhićena dva muškarca.

Loretta Trickett, kriminalistica na Sveučilištu Nottingham Trent, predviđa kako će broj prijavljenih slučajeva mizoginije u gradu porasti zbog velikog broja studentske populacije (60 000) koja je prošlog mjeseca uselila u Nottingham.

Kroz desetak dana, Nottinhamska policija objavit će video koji sadrži svjedočanstva žrtvi mizoginije, kako bi potakla što veći broj žena da prijave takve slučajeve.

„Znam da je riječ o velikom problemu koji se ženama događa na svakodnevnoj bazi. Ovdje je riječ o podizanju svjesnosti i ohrabrivanju žena da se više ne osjećaju kao da moraju trpjeti takve situacije. Već sada nam dolaze žene koje žele da se njihove prijave vode kao zločini iz mržnje.“ kazala je Melanie Jeffs, voditeljica Ženskog centra u Nottinghamu.

Ovakva je odluka veoma pozitivna ako uzmemo u obzir da je prošlog tjedna objavljeno kako su zločini počinjeni protiv žena dosegli rekordan broj u Engleskoj i Walesu. Vjeruje se kako se mizoginija koja se sve češće pojavljuje na društvenim mrežama počela ‘prelijevati’ u stvaran život žena, koje su sve češće žrtve verbalnog i fizičkog zlostavljanja.

Ulično uznemiravanje uzrok je velikog broja seksualnog nasilja koje se pojavljuje u društvu. Ukoliko društvo vjeruje da je normalno da se ženama na ulici prilazi kako bi se komentirao njihov izgled ili kako bi ih se dodirivalo, teško je boriti se protiv seksualnog uznemiravanja koje je produkt tolerancije spram mizoginije.

 „Ulično uznemiravanje korijen je seksualnog nasilja koje danas imamo priliku vidjeti, a potječe od ideje da su žene seksualna roba. Također je povezano s porastom online uznemiravanja s kojim se žene susreću na svakodnevnoj razini. Većina takvog ponašanja toliko dugo je zanemarivana da je gotovo postala normalizirana.“ kazala je Trickett.

Sudionici/e kampanje u Nottinghamu kazali/e su kako su ponosni na novi zakon protiv mizoginije, a žene su istaknule kako ih je ova pozitivna promjena značajno osnažila. TheGuardian…


Povezano