Objavljeno

Večeras u Istanbulu prosvjedi zbog brutalnog ubojstva trans aktivistice Hande Kader

Turska aktivistica za prava transrodnih osoba Hande Kader ubijena je, silovana i spaljena 12. kolovoza u Istanbulu. LGBTIQ aktivisti diljem svijeta traže pravdu za njenu smrt i upozoravaju na rastuću brutalnost i nasilje prema LGBT osobama u ovoj zemlji.

Prema svjedočenju njezinih prijatelja, Kader koja je radila kao seksualna radnica, posljednji je put viđena u autu jednog od klijenata, nakon čega joj se izgubio trag. Spaljeno tijelo identificirao je tjedan dana kasnije njezin cimer i prijatelj Davut Dengiler.

Kader je bila jedna od turskih transrodnih žena koja se u posljednjih godina zdušno borila protiv nasilja i za prava LGBT osoba u Turskoj, zemlji u kojoj su teror i čistke autokratske vlasti predsjednika Recepa Tayyjipa Erdogana postale realnost.  Aktivna je bila i na Gay Prideu u Istanbulu prošle godne, kada je policija na sudionike nasrnula vodenim bombama i gumenim mecima.

Turska ima jednu od najvećih stopa ubojstava transrodnih osoba, izvještava organizacija Transgender Europe.

Istanbulski LGBTI Pride Week Committee objavio je kako će se večeras u Istanbulu, na Taksim trgu održati marš kojim će se zahtijevati pravdu za Kader. „Kader je bila osoba koja je podizala svoj glas protiv zločina iz mržnje i ohrabrivala sve ostale da čine isto“, kazali su u svom priopćenju.  

Kada se našla na istanbulskom Prideu 2015. godine Kader se suprostavila policijskom nasilju, a novinarima je poručila: „Snimate fotografije, ali ih nećete objaviti. Nitko ne čuje naše apele!“

Hande Keder nije prva LGBT osoba koja je u posljednjih mjesec dana zaposjela medijske naslovnice u ovoj zemlji. Ranije, gay sirijski izbjeglica Muhammed Wisam Sankari nađen je odsječene glave u Istanbulu, nekoliko dana nakon što je prijavljen njegov nestanak. Budući je Turska mjesto prijelaza brojnih izbjeglica iz Sirije i sjevernog Iraka u potrazi za utočištem u Europi, zločini iz mržnje prema LGBT osobama postali su sve brojniji i češći.

I ostale trans osobe u Turskoj imaju vlastite priče o tome kako su izbjegli smrt. Jedan od njih je i Kemal Ordek. „Kada ste prisiljeni baviti se seksualnim radom, niste u mogućnosti dočekati starost. Ne znam ni kako sam ja sam preživio.” Ordek je diplomirani sociolog koji zarađuje od seksualnog rada, a također je i aktivist asocijacije Red Umbrella, koja se bavi pravima seksualnih radnika.

Premda je homoseksualnost u Turskoj legalna još od 1923. godine, otkada je osnovana republika, životni stilovi LGBT osoba od strane ekstremno konzervativnog turskog društva utemeljenog u Islamu smatraju se grijehom i zločinom.

„Ne vide nas kao ljude koji se mogu uklopiti u društvo, već kao smeće društva“, kazao je i prisjetio se dana kada se počeo baviti aktivizmom.

„Čak i danas moj telefon je noću namješten na najjači zvuk. Čekam da dobijem vijesti o tome da je netko pretučen i da se moram hitno pojaviti na mjestu događaja. Živimo u neprekinutom stanju straha, traume i stresa.“

Za transrodnu zajednicu u Turskoj bitka za uključenje u društvo i ostajanje živima su jedno. Nadaju se da će slučaj Hande Kader biti prijelomna točka u zakonskom i društvenom tretmanu ubojstava trans osoba.

(A.M.)


Povezano