Objavljeno

Ministarstvu vanjskih poslova prava vjernika važnija od prava na pobačaj

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Iz izjave koju je Ministarstvo vanjskih poslova poslalo u Bruxelles vezano za područje zaštite ljudskih prava vidljivo je da se u Hrvatskoj neće stavljati naglasak na borbu protiv govora mržnje te rastuće diskriminacije prema manjinama, već na promociju prava vjernika i zaštitu tradicionalnih vrijednosti.

U dokumentu stoji da će Hrvatska “posebnu pažnju posvetiti promociji i zaštiti tradicionalne obitelji, temeljene na definiciji braka kao zajednice žene i muškarca, što je prirodna i temeljna jedinica ljudskog društva”. Posebno stajalište, uz Hrvatsku, uputile su Mađarska i Poljska, također s konzervativnih polazišta.

Ministarstvo u izjavi ima i posebnu interpretaciju termina pobačaj. Hrvatska tako upozorava da pojmu ‘seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava’ nedostaje konsenzualna definicija na međunarodnoj razini, pa i unutar same Europske unije. U tom smislu, Hrvatska taj pojam tumači tako da on ne uključuje pobačaj.

“Htjeli bih izraziti jasan prosvjed protiv Vlade koja napada ženska prava i rodnu ravnopravnost u Hrvatskoj. To je neprihvatljivo. Dolazim iz Mađarske i ne želim da i vi postanete Orbanovska država. Više nismo u 19. stoljeću da muškarci odlučuju što bi žene trebale raditi sa svojim tijelom”, izjavila je Zita Gurmai, predsjednica Organizacije žena Stranke europskih socijalista.

Na pitanje kada je došlo do zaokreta u politici zaštite ljudskih prava, Ministarstvo vanjskih poslova ponudilo je sljedeći odgovor: “Nadogradnja hrvatske vanjske politike dogodila se 11. rujna 2016. godine kada su hrvatski birači na parlamentarnim izborima izabrali političku opciju koja polazi od demokršćanskih i narodnjačkih političkih vrijednosti.”

I oporba je oštro osudila politiku ministra vanjskih poslova Ive Stiera i njegova novoimenovanog savjetnika Ladislava Ilčića. “Na sve moguće načine Hrvatsku nastoje svrstati u red zemalja poput Poljske i Mađarske koje imaju vrlo konzervativnu i retrogradnu politiku prema rodnoj ravnopravnosti. Ovo društvo, nažalost, pod Plenkovićevom vladom postaje ženomrzačko društvo u kojemu žene više nisu sigurne kao što su nekada bile,” rekla je Karolina Leaković, v.d. predsjednice Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a.

Premijer Andrej Plenković je pak izjavio da je “bilo samo riječ o pojašnjenju nekih stavova kada su se formulirala zajednička stajališta EU za Vijeće za ljudska prava” i ne vidi u tome “ništa posebno niti ikakvu dramu.” RTL/Faktograf

Ovdje možete potpisati apel Vladi RH za očitovanje o izjavama ministra vanjskih poslova.


Povezano