Objavljeno

Ministarstvo socijalne politike i mladih osniva radnu skupinu za Obiteljski zakon

Ministarstvo socijalne politike i mladih osnovat će radnu skupinu stručnjaka s područja obiteljsko-pravne zaštite, temeljem čijeg će mišljenja Vlada zauzeti stav o eventualnom pristupanju izmjenama, dopunama, odnosno izradi novog Obiteljskog zakona, rečeno je jučer na sjednici Vlade.

Ustavni sud zatražio je dostavu obavijesti u vezi s eventualnim pokretanjem postupka izmjena, dopuna ili donošenja novog Obiteljskog zakona, s obzirom na to da je zaprimio deset prijedloga za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti tog zakona s Ustavom RH.

“Ukoliko Vlada odluči da zakon neće mijenjati niti donositi novi, Ustavni sud od Vlade traži da se u roku od 60 dana detaljno očituje na sve prigovore na taj zakon”, rekla je resorna ministrica Bernardica Juretić.

Podsjetila je da se u tim prijedlozima osporava ustavnost niza odredbi Obiteljskog zakona, među kojima su odredbe koje uređuju informirani pristanak djeteta na medicinske zahvate, zaštitu obiteljskog doma, način uređivanja roditeljske skrbi nakon razvoda braka roditelja, ostvarivanje osobnih odnosa djeteta s roditeljem, pravni položaj izvanbračne zajednice, ostvarivanje prava osoba lišenih poslovne sposobnosti i dr.

Prijedloge za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom Republike Hrvatske podnijelo je među inima, više odvjetnika, Hrvatska odvjetnička komora, Udruga za potporu posvajanju djece „Adopta“, Autonomna ženska kuća Zagreb – žene protiv nasilja nad ženama, Udruga „U ime obitelji“, aktivist za ljudska prava Kristijan Grđan i drugi.

Ustavni sud od Vlade traži očitovanje na zakon koji je stupio na snagu 1. studenoga prošle godine. Primjedbe koje su mu podnesene istovjetne su onima koje je Ustavni sud dobio u zahtjevima za ocjenom ustavnosti prethodnog Obiteljskog zakona, a koji je taj sud suspendirao u siječnju prošle godine, svega četiri mjeseca nakon što je stupio na snagu.

Podsjećamo i da je na tribini ‘Roditeljstvo i radna uloga’, upozoreno da se u Hrvatskoj puno priča o demografskoj politici, dok je obiteljska politika u potpunosti zapostavljena, pa tako nemamo niti jedan ozbiljan dokument o obiteljskoj politici.

Od Ministarstva se stoga očekuje i očitovanje o nizu mjera vezanih uz rodiljni i roditeljski dopust tima eksperata na čelu sa Sinišom Zrinščakom s Pravnog fakulteta u Zagrebu.

„U Mjerama predlažemo da roditeljski dopust ne bude financijski limitiran, već vezan uz prethodnu plaću. Predlažemo i uvođenje obaveznog očevog rodiljnog dopusta u trajanju od dva do tri tjedna“, kao i da se poradi na povećanju vrtićkih i jasličkih kapaciteta.

Iz Ministarstva također dolazi vijest da će u proračunu za 2016. biti novca za najavljenu mjeru od 1000 eura za svako rođeno dijete. Hina…


Povezano