Objavljeno

Braniteljice obrazovanja ne posustaju, pridružite im se ispred MZOS-a

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Tri brucošice zagrebačkog sveučilišta lijepo vrijeme nisu iskoristile za kampiranje u prirodi, svoj su šator odlučile smjestiti ispred Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i protestirati zbog neisplaćivanja studentskih stipendija, piše Marko Matijević za portal srednja.hr, a sutra u 16 sati možete im se priključiti sa šatorom ili bez, na Fešti ispred MZOS-a, i tako iskazati podršku njihovoj inicijativi.

Ispred Ministarstva će kampirati sve dok ministar Predrag Šustar ne izradi nacrt dodjele državnih stipendija za 2016./2017. godinu. Studentice traže da se natječaj pokrene na početku akademske godine kako bi se stipendije počele isplaćivati od siječnja. Ove godine natječaj kasni mjesecima, a objavljen je tek početkom godine. Iz ministarstva su na početku obećali kako će rezultati biti poznati tijekom ožujka, ali do danas nisu poznate finalne žalbe dok mnogi studenti još nisu dobili stipendije.

Dorotea Šušak i Espi Tomičić zapravo već nekoliko mjeseci prosvjeduju protiv ministarstva putem društvenih mreža gdje se potpisuju peticije oko problema s dodjelom državnih. Konkretnije akcije započele su u ponedjeljak kada se pet studenata okupilo ispred MZOS-a kako bi prosvjedovalo protiv administrativnih problema u dodjeli stipendija. Ministar Šustar ih nije htio primiti, ali su zato razgovarali s njegovim pomoćnikom Srećkom Tomasom.

Njegovo objašnjenje za kašnjenje stipendija gotovo je uvijek isto: natječaj je raspisan u siječnju, a budući da su stipendije vezane za fiskalnu godinu, nisu mogle biti isplaćivane prije donošenja proračuna. Čekalo se, kaže i s donošenjem novog Pravilnika, a čitav proces tekao je nešto sporije i zato što je zaprimljeno 1.500 prijava više u odnosu na prošlu godinu. Optužio je studente koji su sjedili u Povjerenstvu da se nisu pojavili na svim sastancima pa je i radi toga došlo do kašnjenja od sedam do 10 dana. Hrvatski studentski zbor reagirao je priopćenjem na ove izjave koje možete pročitati ovdje.

Dok su postavile šator pridružila im se Patricija Biškup koja je jedna od organizatorica peticije za promjene u Pravilniku o dodjeli državnih stipendija.

“Moj zahtjev je obrađen 19. svibnja, a u posljednjem obećanju rekli su da će isplate biti do kraja svibnja. Danas je 2. lipnja, a uplata još nema”, rekla je Patricija Biškup, brucošica socijalnog rada koja je sa sobom ponijela skriptu kako bi učila za kolokvij koji ima u petak ujutro.

“Ugovor sam dostavila u ministarstvo 23. svibnja, a ne mogu ih dobiti na telefon od onda. Danas sam ih nazvala preko 100 puta. Želim da se javljaju na telefon i da nam daju povratnu informaciju. Potrebna je promjena natječaja kako bi krenuo s početkom akademske godine, a da studenti dobiju stipendije od siječnja. Nisam ovdje zbog svojih novaca koje ovako i onako zarađujem samostalno, nego zbog budućih studenata koji će biti u istoj situaciji. Puno ljudi nema novaca za studij, a obrazovanje treba biti dostupno svima. Zato i služi stipendija. Dok nema kruha ni kolača, ne možemo jesti knjige. Nisu bitne startne pozicije ljudi, nego put koji želimo prijeći”, govori Espi, brucošica Akademije dramskih umjetnosti.

Dorotea, također studentica na ADU, ali i na Pravnom fakultetu, dodaje: “Nisam stipendistica niti sam se prijavljivala za stipendiju. Ovdje sam zbog solidarnosti sa studentima kojima stipendija služi za pokrivanje egzistencijalnih troškova tijekom studiranja. Apsolutno je sramotno kako imamo akademski prostor u kojem finalni rezultati ne ovisi o ljudskoj motivaciji i intelektualnoj širini već o mjestu, vremenu i kontekstu u kojem su pojedinci rođeni”.

“Smatram da smo braniteljice obrazovanja, planiramo prijaviti prosvjed ako nas se okupi više od 20 kako to zahtijeva zakon. Prosvjedujemo mirno jer čekati više ne možemo”, poručila je.

Pozivaju građane koje prolaze ispred Ministarstva, znanosti, obrazovanja i sporta koje je na adresi Donje Svetice 38 da potrube u znak podrške te poručuju da ne planiraju odustati od kampiranja sve dok ne vide promjene u nacrtu Pravilnika za sljedeću godinu. Sve koje mogu pozivaju da im se pridruže već danas, a sutra u 16 sati pozivaju na veliku ‘feštu‘.

„Ako vam je dosta korupcije i malverzacija, koje se ovaj put očituju u potpunom nepoštivanju stipendista, odnosno neisplaćivanju državne stipendije za slabiji socio-ekonomski status, dođite. Mi možemo i zaslužujemo bolje. Ne šutimo na nepravdu. Ne prihvaćamo da ista pravila ne vrijede za sve građane. Ovo se tiče svih nas. Budite podrška, budite solidarni, budite promjena, vičite. Povedite prijatelje, a ako imate ispit ponesite i literaturu. A ako ste među sretnicima kojima je isplaćena stipendija počastite ekipu!“, stoji u pozivu. [Ž.V.]


Povezano