Objavljeno

Ministar Varga vratio besplatno testiranje na HIV

Nakon što je portal CroL objavio da na zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti ‘Fran Mihaljević’ od petka, 26. lipnja, odlukom Ministarstva zdravlja više nije moguće besplatno i anonimno testirati se na HIV, ta je odluka promijenjena, doznaje tportal. Jednako tako, bit će produljeni i ugovori o radu djelatnicama službe za psihosocijalnu podršku, koja u sklopu Klinike pruža nužnu stručnu pomoć oboljelima od AIDS-a i članovima njihovih obitelji.

Podsjetimo, portal CroL zvijestio je u ponedjeljak da je ukinuto besplatno i anonimno testiranje na HIV te da nisu produljeni ugovori o radu dviju psihologinja i socijalne radnice pri stručnim službama koje funkcioniraju već 11 godina.

Udruga Lux Vitae – Centar za unapređivanje kvalitete tim povodom uputila je Otvoreno pismo ministru zdravlja Siniši Vargi na kojeg su apelirali da žurno riješi situaciju kako bi službe čim prije nastavile s radom, rekao je portalu CroL predsjednik udruge Tomislav Vurušić.

U razgovoru za tportal, Vurušić je danas potvrdio da je stvar ipak riješena – najavljeno je da će besplatno i anonimno testiranje od danas biti omogućeni, a stručne djelatnice poslijepodne bi trebale nastaviti s radom. Tportal je zatražio i očitovanje Ministarstva zdravlja.

”Netočna je informacija da Ministarstvo zdravlja neće nastaviti financijski podržavati višegodišnju uspješnu provedbu aktivnosti psihosocijalne pomoći i podrške za osobe pogođene HIV-om Klinike za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’. Potrebno je naglasiti da se ugovori s Klinikom sklapaju na razdoblje od jedne godine. Kako je završetak provedbe postojećeg ugovora bio ugovoren do (subote) 27. 6. 2015. godine, a upravo zbog kontinuiteta provedbe navedenih aktivnosti, u tijeku je sklapanje novog ugovora s početkom provedbe od (ponedjeljka) 29. 6.2015. godine”, stoji u odgovoru iz Ministarstva zdravlja.

Vurušić je zadovoljan što je do rješenja došlo, no činjenica je da se to dogodilo tek nakon medijskog pritiska i da je sustav zakazao: besplatno i anonimno testiranje te stručna pomoć u ponedjeljak su bili nedostupni. [M.M.] CroL, tportal


Povezano