Objavljeno

Milanka Opačić: O obiteljskom nasilju ne smije se šutjeti

U povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić položila je jučer vijenac na zagrebačkome Općinskom građanskom sudu na kojemu su tijekom brakorazvodne parnice ubijene tri žene, poručivši tom prigodom da se o obiteljskom nasilju ne smije šutjeti.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se 22. rujna u spomen na ubojstvo sutkinje Ljiljane Hvalec, odvjetnice Hajre Prohić i stranke u brakorazvodnoj parnici Gordane Oraškić, čiji je suprug Mato Oraškić na Općinskom sudu u Zagrebu prije 14 godina ubio sutkinju, odvjetnicu i svoju suprugu, a sudsku službenicu Stanku Cvetković teško je ranio.

“Četrnaestu godinu ovdje se prisjećamo dviju žena koje su stradale radeći svoj posao i treće ubijene koja je željela prekinuti začarani krug obiteljskog nasilja”, istaknula je ministrica Opačić okupljenima koji/e su došli/e iskazati počast ubijenima.

Taj dan, proglašen Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, prigoda je da se istakne neprihvatljivost nasilja o kojemu se, naglasila je, ne smije šutjeti, već ga se mora prijaviti.

Iako statistike govore o smanjenju broja obiteljskog nasilja, Opačić upozorava da još postoje žene i djeca koji trpe nasilje u svojim domovima. Cilj joj je, kaže, pokrenuti zakonske mehanizme kako bi se udaljilo zlostavljača, umjesto sadašnje prakse da se žene i djecu smješta u skloništa.

“Oko sedam milijuna kuna koje sada trošimo na skloništa za žene i djecu, za koju godinu mogli bismo utrošiti u psiho-socijalni tretman zlostavljača kojega bi udaljili iz obitelji, a žene i djecu ostavili u njihovom domu”, rekla je ministrica.

Istaknula je i važnost uvođenja zdravstvenog odgoja u škole, posebno njegova modula o nenasilnom rješavanju sukoba kako bi se djecu od najranije dobi učilo da probleme ne rješavaju šakama, već razgovorom. Tportal…


Povezano