Objavljeno

Milan Kujundžić: Zakon o pobačaju vjerojatno neće biti gotov do veljače 2019.

Foto: screenshot

Iako je Ustavni sud Vladi dao rok da napiše novi prijedlog Zakona o pobačaju do veljače 2019., ministar Milan Kujundžić je za N1 potvrdio da će se taj rok probiti.

Prisjetimo se, Ustavni sud RH dao je Hrvatskom saboru rok od dvije godine da donese novi Zakon o pobačaju. Budući da je odluka donesena 21. veljače 2017., rok za donošenje novog zakona je 21. veljače 2019. godine.

Na pitanje hoće li novi prijedlog Zakon o pobačaju biti gotov do veljače 2019., Kujundžić je odgovorio: “Vjerojatno ne, da je bilo lako napraviti taj zakon, onda bi ga napravili prije 4, 8 ili 20 godina.”

Koliko će biti prolongirano donošenje Zakona, nije mogao precizirati. Tek je kazao da će trebati “ozbiljno vrijeme” kako bi se donio zakon kojim će se postići to da bude manje pobačaja, ali i da ne bude nikakvih zabrana.

Međutim, ukoliko Sabor ne donese novi Zakon o pobačaju u zadanom roku, nema nikakvih sankcija.

Kako je za Telegram objasnio predsjednik Ustavnog suda RH Miroslav Šeparović, u tom se slučaju aktivira Članak 31. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu. U njemu stoji da su sve fizičke i pravne osobe dužne poštivati odluke Ustavnog suda, dok su sva tijela državne vlasti i lokalne samouprave dužna provoditi njegova rješenja. U ovom slučaju, to je rješenje kojim je Saboru naloženo donošenje novog Zakona o pobačaju. Kada Ustavni sud utvrdi da njegovo rješenje nije provedeno, o tome obavještava Vladu RH. Kada pak sud utvrdi da Vlada nije donijela određeni propis, što joj je pak bilo naloženo, o tome će izvješće biti upućeno Saboru. Nikakvih sankcija, međutim, nema.

Šeparović je također objasnio da novi zakon ne može zabraniti pobačaj niti  smanjiti granicu od deset mjeseci u kojem je on legalan. Međutim, može se uvrstiti obavezni period za razmišljanje i dodatno savjetovanje, a sam zahvat može poskupjeti. Također je izvjesno da će priziv savjesti ostati kao mogućnost liječnicima koji ne žele obavljati abortuse.


Povezano