Objavljeno

Matura u Drvaru uz molitvu u katoličkoj i pravoslavnoj crkvi

I dok je ovih dana jedan susjedni grad bio u središtu medijske pozornosti zbog molitve učenika na proslavi mature, a u drugom gradu se političari sporili oko nacionalnih obilježja, u Drvaru, čini se, s tim nemaju problema, i to već godinama, barem kad je u pitanju omladina, prenosi forum.tm.

Krivci za takvu pozitivnu sliku o Drvaru su tamošnji učenici/e, tj. maturanti/ce. Naime, već nekoliko zadnjih godina maturanti/ce u Drvaru prije početka zabave na maturalnoj večeri odlaze po blagoslov, najprije u pravoslavnu, a potom u katoličku crkvu.

Tako je bilo i ove godine, u petak 29. lipnja. Nakon okupljanja pred zgradom Srednjoškolskog centra u Drvaru, 50-ak maturanata/ica triju škola (gimnazijalci/ke, ekonomisti/ce i konobari/ce) – zajedno sa svojim profesorima/cama, u povorci su se uputili glavnom drvarskom ulicom prema središtu grada, gdje su ih dočekali brojni sugrađani/ke koji su ih željeli/e pozdraviti.

Uz zvuke zvona s obje crkve,  i katoličke i pravoslavne, maturanti/ce su sa svojim profesorima/cama najprije ušli/e u pravoslavnu crkvu gdje su ih domaći pravoslavni svećenici blagoslovili, uputili im riječ poticaja i prigodno darovali. Potom su svi otišli do susjedne katoličke crkve, gdje su ih dočekali domaći katolički svećenici koji su također obavili obred blagoslova, uz poticajnu riječ i prigodne darove. Zajednička molitva „Očenaša“ na dva različita načina, na sve je maturante/ice ostavila najsnažniji dojam.

Nakon fotografiranja pred crkvama, maturanti/ce su se uputili/e u obližnji Hotel „Drvar“ gdje su svečana maturalna večera i zabava potrajali do ranih jutarnjih sati.

Budući da je Drvar višenacionalna sredina, gdje zajedno, u izraženijem broju, žive Srbi i Hrvati, tamošnji maturanti/ce već godinama obilježavaju zadnji dan nastave na vrlo specifičan, i za naše krajeve neuobičajen način.


Povezano