Objavljeno

Marokanska televizija ženama pokazala kako da prekriju znakove obiteljskog nasilja

Žene u Maroku prošlog su se tjedna šokirale nakon što je na jednom programu prikazanom na nacionalnoj televiziji demonstriran način prikrivanja znakova obiteljskog nasilja šminkom.

U dnevnom programu na Channel 2M televiziji u klopu programa Sabahiyat nasmiješena vizažistkinja gledateljicama je demonstrirala kako da prekriju masnice dobivene premlaćivanjem, koristeći pritom lice mlade žene koje je bilo našminkano kako bi izgledalo natečeno i prekriveno masnicama.

„Dobro jutro!“ započela je voditeljica Mouline. „Danas ćemo skočiti na temu koja je tužna, ali ću vam ususret Međunarodnom danu borbe protiv nasilja nad ženama pokazati na koji način žene mogu sakriti masnice nastale od udaraca. Riječ je o temi koju uopće ne bismo trebali diskutirati, ali nažalost, tako je kako je.“

Zatim je koristeći lice blago nasmiješene djevojke na njezinim umjetnim masnicama demonstrirala kako određene dijelove lica pokriti različitim nijansama korektora.Koristimo zeleni korektor za crvenije dijelove masnice, a narančasti korektor koristimo na plavijim dijelovima.”

Tutorijal traje više od 7 minuta, a završava rečenicom kojom Mouline svim žrtvama obiteljskog nasilja zaželi “bolje dane”.

Video je uskoro osvanuo na društvenim mrežama, a reakcija marokanske javnosti bila je burna. 2M je instantno uklonio video i na svojoj Facebook stranici objavio ispriku koja je kasnije pročitana i u večernjim vijestima. U isprici se navodi kako je došlo do „pogreške u procjeni“.

Kako isprika nije zadovoljila mnoge Marokanke i Marokance, ubrzo je pokrenuta peticija kojom se traži da Visoko povjerenstvo audiovizualnih komunikacija u Maroku sankcionira 2M televiziju, kao i program Sabahiyat.

Ranije ove godine Human Rights Watch uputio je kritiku marokanskoj ministrici za solidarnost, žene, obitelj i socijalni razvoj, Bassimi Hakkaoui, zbog činjenice da obiteljsko nasilje nije prepoznato kao zločin unutar marokanskog pravnog sustava. Sama ministrica jednom je izjavila kako nije problematično ako silovatelj oženi svoju žrtvu.

Upravo zbog pravnog sustava koji potpuno normalizira rodno uvjetovano nasilje u Maroku, ovaj je video izazvao oštre kritike i polemike u javnosti. No, čini se da je pred Marokom dug i trnovit put do zaštite ženskih ljudskih prava. [E.H.] TheGuardian

Povezano