Objavljeno

Manfred Paulus: Prostituciju i trgovinu ljudima nemoguće je separirati

Manfred Paulus vrlo dobro poznaje milje ‘crvenih svjetala’. Više od 30 godina bio je zadužen za prostituciju i trgovanje ženama kao šef kriminalističke jedinice u Ulmu. Prije nego što je otišao u mirovinu, EU ga je kao stručnjaka poslao u “zemlje novačenja” žena koje se nađu u njemačkim bordelima, model stanovima i hodajući ulicama.

Paulus je istraživao staze koje se koriste pri prodaji žena u Njemačku, od Bjelorusije do Rumunjske. “U Njemačkoj sada imamo i do 100% žena koje se radi prostitucije dovoze iz inozemstva. Trebalo bi biti jasno da Bjeloruskinja iz Černobila ili Romkinja iz geta u Rumunjskoj nikada ne bi mogla sama stići u Njemačku da bi se bavila prostitucijom.

One nemaju novca, nemaju referentne osobe, nemaju točku kontakta. Te žene su žrtve trgovine ljudima, a u tom sektoru, razvile su se jake kriminalne strukture. Organizirani kriminal kontrolira poslovanje”, rekao je Paulus.

On smatra da u mit o ‘čistoj’ prostituciji vjeruju samo oni koji su premalo ili uopće nisu informirani o miljeu, što je bio slučaj 2001. godine u Njemačkoj kada su SPD i Zeleni napisali nacrt postojećeg zakona o prostituciji. “Na primjer, zakon je dao “moć” voditeljima bordela. Mi smo vjerojatno jedina zemlja na svijetu koja je izričito dala voditeljima bordela pravo odlučivati za žene”, ističe Paulus.

“Dijelim mišljenje mnogih kolega da je 98% žena koje se prostituiraju u Njemačkoj natjerano na to. Postoji samo jedno mjesto gdje sam susreo dobrovoljne prostitutke: u talk showovima … No, ‘dobrovoljno’ je samo čarobna riječ. Ako kažemo da se prostitucija odvija dobrovoljno, onda voditelj bordela, vlasnik bara i mušterija više nemaju problema. Onda su policija, pravosuđe i politički sustavi bespomoćni. To je razlog zašto mnogi ljudi zaista vole tu riječ. No, istina je sasvim drugačija. Govoreći o dobrovoljnosti je iskreno, po mom mišljenju, vrlo cinično.”

“Vrlo je važno da se ‘moć upravljanja’ ukine i da se prostitucija smije obavljati samo kao samostalna djelatnost. Također je bitno da se prostitucijom mogu baviti samo osobe starije od 21 godine, jer je većina žrtava mlađa od te dobi. Obvezne prijave i odjave prostitutki su važne, kao i ponovno uvođenje zdravstvenih pregleda. Slobodan pristup policijskih službenika bordelima mora biti ponovno uveden.”

Sve to, smatra on, ukazuje na to da se ovom zločinu pridaje premalo pozornosti. No, iako se situacija ne može promijeniti u kratkom roku, može se barem spriječiti daljnji rast, ako zakoni ne budu ne budu naklonjeni počiniteljima. [V.U.] EuropeanWomen’sLobby


Povezano